Erdoğan'dan Simit Sarayı açıklaması: Tasvip etmiyorum

Erdoğan, kurulan ve kurulacak olan yeni partiler için “Sorsam kaç tanesinin ismini kaçınız hatırlar?” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarına Malezya'da iç ve dış gündeme dair açıklamalar yaptı.

Erdoğan, yeni partiler ve siyasi oluşumlar ile ilgili olarak 'Bundan önce de yaşadık. Üstelik grup kuracak şekilde ayrıldılar. Sorsam kaç tanesinin ismini kaçınız hatırlar?' dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin verdiği desteğin önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, 'Olayımız beka meselesi' diye konuştu. 

Kürecik ve İncirlik kapatılır mı?

ABD'nin Türkiye'ye dönük yaptırımları sonrası gündeme gelen Adana ve Malatya'daki İncirlik ve Kürecik askeri üslerinin kapatılması ile ilgili de konuşan Erdoğan, 'Gerek İncirlik gerek Kürecik. Gerekirse ikisi birden' mesajı verdi. 

Libya'ya asker gönderilecek mi? 

Cumhurbaşkanı Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme olasılığı ile ilgili de konuştu. 

"Türkiye ile Libya arasındaki süreci hızlandıracağız. İhtiyaçları olursa, onlara her an yardıma hazır olduğumuzu söyledik." diyen Erdoğan, ocak ayında Rusya'ya düzenleyeceği ziyaret öncesi bir heyetin Moskova'da konuyla ilgili temaslarda bulunacağını belirtti. 

KKTC'deki insansız hava araçları

Erdoğan  KKTC'ye gönderilen İHA'lar ile ilgili ise  'Gerekirse sayılarını daha da artırma durumumuz söz konusu. İhtiyaca göre her şey her an değişebilir.' yorumu yaptı. 

Güvenli bölge meselesi

Cumhurbaşkanı'nın gündeminde güvenli bölge de vardı:

Bunu başarırsak, tarihe örnek olarak geçecek. 'Mülteciler şehrini veya şehirlerini Türkiye kurdu' diyecekler. Bu çok önemli. Dünyanın ekonomik olarak en saygın zannettiğimiz ülkelerinden bile 'Biz de varız' diyen çıkmadı. Biz hala ses bekliyoruz.

Ziraat Girişim'in Simit Sarayı hamlesi

Erdoğan, Ziraat Bankası bünyesinde bulunan Ziraat Girişim'in Simit Sarayı'nı almak üzere Rekabet Kurumu'na yaptığı başvuruyu şöyle değerlendirdi:

Bunu duyduğum anda genel müdürümüzü aradım. Genel müdürümüz, “Bir ara gündeme geldi ama böyle bir şeyi şu anda düşünmüyoruz” dedi. Zaten Ziraat Bankası değil, Ziraat Bankası’nın girişim sermayesi şirketi... O tablo şu anda bu seyirde.

Erdoğan, "Sizin tasvip etmediğiniz bir şey mi?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

Hayır. Benim bunu tasvip etmem mümkün değil. Geçmişte kamu bankalarının görev zararı olayları sebebiyle nasıl battığını hatırlayın; bütün kamu bankaları görev zararı adı altında çökertilmişti. Biz geldik, önce kamu bankalarımızın tamamını görev zararlarından kurtardık. Şu anda Ziraat sadece ulusal değil uluslararası alanda önde gelen bankalardan bir tanesi. Halkbank da Vakıfbank da öyle. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’ta belli bir oranda hissesi var. Yeni atılan adımla Vakıflar Genel Müdürlüğü bundan sonra hizmet etmede büyük bir imkana sahip olacak. Yatırımlarını vakıf hizmetlerinde daha etkin gerçekleştirecek."

Yeni parti mesajları

Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi ile Ali Babacan'ın kuracağı parti hakkında görüşleri sorulan Erdoğan, "Bakıldığında AK Parti çınarından kopan bir yaprak söz konusu. Ömrü ne olur? Kurulmakta olan diğer siyasi parti bağlamında ise tabanı bölmek büyük bir vebal değil mi sizce?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Çınardan kopan bir yaprak dediniz… AK Parti bir çınardır. Biliyorsunuz, yapraklar hazan mevsiminde dökülür. Bizim hazan mevsimimiz yok. Biz yolumuza devam ediyoruz. Şimdi onların durumu o. Külliye’ye geldiğiniz zaman çınarlarımızın yapraklarını döktüğünü ama 4-5 ay sonra yine yeşillendiğini göreceksiniz. Düşen yaprak bir daha eski yerine dönmüyor. Biz bunu trenden inenler olarak anlatmıştık. Arkadaşlarıma hep söylüyorum: “Asla gündemimizde olmamalı. Herkes yoluna!” Biz zaten “Durmak yok, yola devam” diyoruz ve çalışmaya devam ediyoruz. Sadece bir şeyi söylemek herhalde yeterlidir: Özellikle başbakanlık, genel başkanlık görevini bıraktığı zaman bu arkadaşlardan birinin yaptığı konuşmayı dinlemişseniz veya dinlerseniz her şey orada mevcut.

Biz yol arkadaşlarımızdan, teşkilatımızdan memnunuz, sıkıntımız yok. Çok daha kararlı bir şekilde kongrelerimize hazırlanıyoruz. Kongrelerimizi yapıp, bu kongrelerde gelen arkadaşlarımızla da inşallah 2023 seçimlerine gireceğiz.

Bunun dışında başka hazırlanan var mı, yok mu ayrı konu. Varsa vardır. Biliyorsunuz bundan önce de bu işi yaşadık. Üstelik de grup kuracak şekilde ayrıldılar. Ben burada sorsam, kaç tanesinin ismini kaçınız hatırlarsınız? Mesele bu. Onun için biz gündemimizi bunlarla meşgul etmiyoruz. Bizim yapacak çok işimiz var. Biz onlara bakalım.

Kanal İstanbul açıklaması

Kanal İstanbul ile ilgili eleştiriler hatırlatılan Erdoğan, "Denizin tuz dengesinin bozulacağı, deprem riskinin artacağı vb. söyleniyor" ifadesini şöyle yorumladı:

Kanal İstanbul’a bileşik kaplar usulüyle bakın. Tuzlu su, az tuzlu su... Bunlar bir araya geldiği zaman ortaya ne çıkar? Bunun bir ortalaması çıkar. Karadeniz’in tuz oranı nedir? Marmara’nın tuz oranı nedir? Olaya buradan bakılması lazım. Buradan bakarsanız, ortalamasını yakalarsınız. Kaldı ki bizim burada derdimiz şu: Hatırlayanlarınız varsa, Selimiye’nin önlerinde Independenta tankeri 7-8 ay yandı. Hatta o patlamada hamilelerin erken doğum yaptığı bile yazıldı. Bunun dışında gerek Karadeniz’den gelirken gerek Marmara’dan giderken yalılara çarpan kuru yük gemileri, tankerler oldu. Daha son zamanlarda da bu tür bir kaza yaşandı. Şimdi bu mudur çevre hassasiyeti yoksa bu tehlikelerden arınmış bir kanal mı?

Cumhurbaşkanı, Kanal İstanbul'la ilgili şöyle devam etti:

Bu proje kapsamında çok farklı bir İstanbul’u inşa edeceğiz. Üzerinde 5 tane köprünün olduğu, içme suyu hatlarının deplase edildiği bir modeli hayata geçireceğiz. Bundan inanın bunların haberi yok. Hatta, televizyonlarda da Kanal İstanbul’la ilgili görüntüler var. O görüntüler işin nihai hali değil. Onlar üzerinde de bazı çalışmalar yapılarak çok daha farklı bir noktaya gelinecek. Bize göre bu proje, İstanbul’un güzelliğine çevrecilik açısından güzellik katacak ve Boğaz’daki çevre tehdidini ortadan kaldıracak.
 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU