Doğa Koleji’nde kriz sürüyor, sırada başka okullar var

Finansal krizdeki Doğa Koleji’nde eylemler sürerken gözler son 5 yılda sayıları artan özel okullara çevrildi. Kontenjanlarını dolduramayan birçok okulda da kriz yaşanabileceği iddia edildi. Bakan Selçuk ise gün içinde bir açıklama yapacaklarını duyurdu

Fotoğraf: Twitter / @dogakolejimağdurları

Doğa Koleji’nde maaşlarını alamayan öğretmenler derslere girmiyor. Dersleri boş geçen öğrencilerin velileri de bu duruma bir an çözüm bulunmasını istiyor.

MEB’den açıklama bekleniyor

Kolej yönetimi, okulların devriyle ilgili cumartesi bir açıklama yapılacağını duyurdu. Cumartesi ise görüşmelerin uzadığını ve açıklamanın pazartesiye ertelendiği bilgisi paylaşıldı. Ertelemelere tepki gösteren öğretmen ve veliler ise eylemlerini sürdürdü.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise katıldığı ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Mesleki Eğitim Programı’ tanıtım toplantısında gazetecilere bugün içinde konuyla ilgili bir açıklama yapacaklarını duyurdu.

Bu kadar okula kim izin verdi?

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, köşesinde finansal sorunlar yaşayan Doğa Koleji’nden yola çıkarak ‘Özel okullar nasıl bu noktaya geldi’ sorusuna yanıt aradı.

‘5 yıl önce 800 bin olan kontenjan sayısı, şimdi 3 milyon 800 bini bulmuş ama öğrenci sayısı 1 milyon 370 binlerde. Yani yüzde 60’ı boş” diyen Güçlü, şu soruları sordu:

Peki, bakkal dükkânı açar gibi kolej açılmasına kim izin verdi?

Daha da önemlisi, özel okullar açılırken, öğrenci, veli ve öğretmenler için önemli bir güvence olan mali teminatı kim kaldırdı?

Denetimleri göstermelik hale kim getirdi?

Okullar zorda

Başta zincir okullar olmak üzere birçok özel okulun da zor günler geçirdiğini ileri süren Güçlü, ifadeleri kullandı:

Zordaki kolejlerden bazıları, ülke geneline yayılan ve on binlerce öğrencisi olan zincir okullar. Batacağına yönelik sinyaller aylar, yıllar öncesinden geliyordu ve defalarca yazıldı. Sırada başka zincir okullar da var!..

Milli Eğitim Bakanlığı’nı sürece müdahale etmediği gerekçesiyle eleştiren Güçlü, özel okullarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Son 5 yılda özel okul sayısı 6 binden 12 bine, kontenjan sayısı da 800 binden 3 milyon 800 bine çıktı.

Peki, bu kontenjanları doldurabildiler mi? Hayır.

Devlet okullarında ikili eğitime geçilirken, sınıf mevcutları ikiye katlanırken, kolej kontenjanlarının yarısı boş kaldı!

Oysa onlar da bir milli servet ve tümüyle yanlış politikaların esiri!

MEB, dershaneleri kapatıp çakma kolejlerin açılmasına izin vermekle kalmadı, özel okullara yapılan devlet yardımını da kesti.

Kendi okullarına yakıt ve sabun gönderemezken, özel okullara devlet yardımı yapılması ne kadar yanlışsa, kısa sürede kaldırılması da o kadar yanlış oldu!

Özel okul açmak için mali teminat istenmesi yönteminden 2007’de vazgeçildiğini hatırlatan Güçlü, “Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bu teminatı kaldırdı ve bu durum, bugün yaşanan skandalların tetikleyicisi oldu. Teminat, sigorta ya da garantör sisteminin yeniden getirilmesi ve mevcut okulların da bu kapsama alınması, olası yeni ‘rezalet’lerin önünü kesecektir” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU