Macron, istifa eden “Bay Emekli”nin yerine yeni bakan atadı

Fransa’da toplumun büyük bir kesimi tarafından protesto edilen emeklilik reformundan sorumlu bakanın istifa etmesinin ardından yeni bir siyasetçi görevlendirildi

Emeklilik reformunun açıklanmasının ardından Fransa onlarca yıldır ilk kez büyük sendikal hareketlere sahne oluyor (AFP)

Fransa’da, yüz binlerce kişinin sokağa dökülmesiyle emeklilik reformundan sorumlu bakan Jean-Paul Delevoye’nin istifasının ardından, emeklilik reformunu incelemesi için Laurent Pietraszewski görevlendirildi.

İstifasının ardından Delevoye’nin bakanlık dışında ayrıca 12’den fazla görev üslendiği de ortaya çıkmıştı. Reformun mimarı ve Macron’un en güvenilir müttefiklerinden biri olarak görülen Delevoye, istifasını Twitter’dan yaptığı açıklamayla duyurmuştu.

 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız emeklilik sistemini bütünüyle değiştirme tasarısına büyük sendikalar karşı çıkmıştı ve pek çok iş kolundan sendika ülke genelinde protesto ve grev düzenlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protesto ve grevlerle Fransa’nın ulaşım ağları sekteye uğramış ve grevlerin 13’üncü gününde okullar kapanmıştı. Fransa’da Genel İş Konfederasyonu (CGT) geçen hafta emeklilik reformu geri çekilmezse ulaşım grevinin Noel döneminde de devam edeceğini açıklamıştı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, hükümetin genel grevle protesto edilen emeklilik reformunun herkes için adalet sağlamayı hedeflediğini söyleyerek, "Evrensel emeklilik sistemi kurma zamanı geldi. Nesiller arası yeni bir anlaşma teklif ediyoruz. Bütün Fransızlar için aynı olacak bir sistem istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Hükümetin emeklilik reformu planları kariyerleri boyunca çalışanlar için bin avro aylık asgari emeklilik maaşı, en az 62 yaşında emeklilik ve daha uzun süre çalışmaya özendirmek için bonus sistemini içeriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU