Optimar’a göre Gelecek Partisi ve Babacan’ın kuracağı partinin oy oranı yüzde 0.6

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı: Belki kamuoyu Davutoğlu’nun partisinden tam haberdar değildir

Fotoğraflar: Twitter

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi ile Ali Babacan’ın kuracağı partinin bugün seçim olsa yüzde 0.6 oy alabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Daşdemir, şunları söyledi:

AK Parti yüzde 42, CHP yüzde 22, MHP yüzde 10, HDP yüzde 12, İYİ Parti yüzde 8.5, Saadet Partisi yüzde 1.1, Gelecek Partisi ve Babacan’ın kuracağı partinin oy oranları ise yüzde 0.6.

Biz isim ve partileri de sorduk. Daha önce “yeni kurulacak partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna “verebilirim” diyenler yüzde dokuzlarda, onlarda çıkıyordu. Belki Davutoğlu’nun partisinden kamuoyu tam haberdar değildir. Bunlar kararsızların dağıtılmış hali. Dağıtılmamış halinde ise; AK Parti 35, CHP 18.8, HDP 10.3,MHP 8.4, İYİ Parti 7.2, Saadet Partisi binde 9, Gelecek Partisi binde 5, Babacan’ın kuracağı parti binde 5, BBP binde 4, Yeniden Refah Partisi binde 3. Yüzde 13,1 kararsız, yüzde 3.6 ise ‘Hiçbir partiye oy vermeyeceğim’ diyor. ‘Sizce yeni bir partiye ihtiyaç var mı?’ sorusuna yüzde 14.9 evet derken, yüzde 66.8 hayır diyor. Yüzde 18.3’ün ise fikri yok.

Geçmişte ne demişti?

4 Ekim tarihinde o dönem Karar gazetesi yazarı olan Hakan Albayrak, Optimar’ın Davutoğlu ve Babacan’ın partileriyle ilgili bir anketi köşesine taşımıştı.

Yazıda Optimar’ın anket verileri de yer almıştı. Daşdemir’in bugünkü açıkladığı verilerden hayli farklı olan rakamlarla ilgili yazılan yazı şöyleydi:

“Parti kurarsa oy verir misiniz?” sorusuna olumlu cevap verenlerin oranı Babacan için yüzde 12.1, Davutoğlu için yüzde 10.9. 

Bu soru ikisi için ayrı ayrı sorulmuş, ‘İkisinden hangisini tercih edersiniz?’ diye sorulmamış, dolayısıyla hem Babacan hem Davutoğlu’na oy vereceğini söyleyenler olabilir.

Bu nedenle iki rakamı toplayıp “İkisi toplamda yüzde 23’ü buldu” diyemeyiz.

“Optimar’ın araştırmasına göre ikisinin toplamı her halükarda yüzde 12’nin üzerinde” diyebiliriz ama.

Tabii ki yeni partilerin gerçek potansiyelleri (daha büyük veya daha küçük), bu partiler şekillendikçe ve siyasette varlık gösterdikçe ortaya çıkar.

AK Parti iktidarının ve mevcut muhalefet partilerinin tavırları da buna tesir edecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU