Filistin seçimlerinde Doğu Kudüs bilmecesi

Hamas, seçim kararnamesini çıkarması için Mahmud Abbas’a medya aracılığı ile baskı uyguladı. Öyle görünüyor ki Hamas bunu Mahmud Abbas’ı zor durumda bırakmak için yaptı

Filistinliler Kudüs’te, Şufat’taki yerleşimcilere saldırılmasını protesto etti / Fotoğraf: AFP

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Macid el-Fityani, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas seçim kararnamesini çıkarmak için Filistin tarafının Kudüs’te seçim yapılması talebine karşı İsrail’in vereceği cevabı bekliyor" dedi.

Macid el-Fityani, "Filistin’de seçimlerin tarihinin belirleneceği devlet başkanlığı kararnamesinin çıkarılması için, Kudüs’te seçimlerin yapılabilmesi konusunda İsrail’e uygulanan uluslararası baskının sonuçları bekleniyor. Erken davranmak istemiyoruz, uluslararası çabaları bekliyoruz. Daha sonra Filistin yönetimi devlet başkanlığı kararnamesini çıkaracak. Seçim konusu yarın (Çarşamba) Devrim Konseyi’nin yedincisi düzenlenecek oturumunda masada olacak.  Konsey, yerleşimci çetelerle ve işgali bir vakıa olarak empoze etmeye çalışan ABD ve İsrail politikalarıyla yüzleşmenin yollarını ele alacak. ABD ve İsrail politikalarının hedefi Filistin davasının kilometre taşlarını ortadan kaldırmak. Konsey, seçim yapmak ve seçimlere halkın katılımını sağlamak adına işlevsel adımların atılması için hazırlık mekanizmaları kuracak" açıklamasında bulundu.

Fityani’nin bu açıklaması, Hamas'ın devlet başkanlığı kararnamesinin çıkarılması noktasında geç kalındığı eleştirilerine cevaben geldi.

Hamas dün Filistin yönetiminin benimsediği tutumu kabul etmediğini açıkladı. Hamas Siyasi Büro üyesi Ebu Merzuk, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlık kararnamesini çıkarmak için İsrail’in Kudüs’teki seçimlerle ilgili benimseyeceği tutumu bekleme kararı alması, pratikte bu kararnamenin asla çıkarılmayacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Ebu Merzuk, Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Filistin’deki ulusal eylem grupları, kapsamlı ulusal diyalog toplantısının bir meyvesi olarak seçimlere ilişkin devlet başkanlığı kararnamesinin çıkarılması gerektiğini düşünüyorlar. Ancak garip olan şey, Filistin Devlet Başkanı’nın ulusal uzlaşıyı reddetmesi ve İsrail’in Kudüs’te yapılacak seçimlerdeki tutumunu beklemek üzere başkanlık kararnamesinin ertelenmesini kabul etmesi. Bu kararname asla çıkarılmayacak"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas seçimlerin yapılması için Kudüs’ün de seçimlere katılmasını şart koştu ve aksi durumda seçimin bir kıymet-i harbiyesi olmayacağını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık eden Mahmud Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada şu değerlendirmelerde bulundu:

"Seçimlerin yapılması esas, zorunlu ve kaçınılmaz bir durumdur. Meşruiyet oluşturma konusunda hassastır, ancak Kudüs’ün dahil edilmemesi halinde hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. Başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarının tamamında halkın temsilini garanti altına alacak doğru bir yöntem ile yapılmalı"

Hamas, seçim kararnamesini çıkarması için Mahmud Abbas’a medya aracılığı ile baskı uyguladı.

Öyle görünüyor ki Hamas bunu Mahmud Abbas’ı zor durumda bırakmak için yaptı.

Hamas, Abbas'a iki haftadan uzun bir süre önce seçim çağrısına karşılık bir onay mektubu ilettiğini belirtti.

Daha sonra Seçim Komisyonu, yasama ve başkanlık seçimleri için tüm grupların onayını içeren bir rapor sundu. Rapor, Mahmud Abbas’ın 4 Kasım’da Seçim Komisyonuna ilettiği mektubunda belirttiği esaslara göre hazırlandı.

Ayrıca seçimler için teknik komitenin hazır olduğu ifade edildi.

Raporda Hamas’ın, Abbas’ın mektubunu onayladığı belirtiliyor. Abbas’ın mektubunda yasama seçimleri için tek bir başkanlık kararnamesinin çıkarılması öngörülüyor.

Bunu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde belirli tarihlerde başkanlık seçimlerinin yapılması takip ediyor.

Mektupta, seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılması, seçim sürecini izlemek ve denetlemek üzere Arap ve uluslararası kuruluşların ve yasama kurumlarının davet edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan seçimlere yerel, bölgesel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının da çağrılması bekleniyor.

Mahmud Abbas’ın mektubu seçimlerin anayasaya göre yapılması, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi ve sonuçlara uyulmasını öngörüyor.

Filistin yönetimi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere birtakım ülkeler İsrail’e Kudüs’te seçimlerin yapılması için çağrıda bulundu, ancak İsrail bu çağrıya cevap vermedi.

Bir İsrail raporu daha önce, İsrail'in Güvenlik İşleri için Küçültülmüş Bakanlar Kurulu’nun (Kabinet), Filistin yönetiminin isteğini daha sonra görüşeceğini belirtmişti. Ancak İsrail'in, ebedi başkenti olarak kabul ettiği bir şehirde herhangi bir Filistin egemenliğine müsaade etmesi veya Filistin yönetiminin talebini kabul etmesi beklenmiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU