Trump'ın başkanlığı boyunca 15 binden fazla yanlış ya da yanıltıcı ifade kullandığı ortaya çıktı

Azil soruşturmasının hız kazandığı son birkaç ayda başkanın daha çok yalan söylediği ortaya çıktı

Trump'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı telefon görüşmesi azil sürecini başlatmıştı (Reuters)

Metinlerin doğruluğunu kontrol eden veritabanına göre Donald Trump başkan olduğundan bu yana 15 binden fazla yanlış ya da yanıltıcı iddiada bulundu.

Washington Post’a göre Başkan bu çıtayı 10 Aralık'ta geçerek geçen yılki oranını artırdı.

Trump, makama oturduğu bin elli beşinci güne kadar toplamda 15 bin 413 yanlış ya da yanıltıcı iddiada bulundu. Trump 2017'de yaklaşık bin 999 benzer iddiada bulunurken bu sayı 2018'de 5 bin 689'u gördü.

Yani geçen yıl boyunca Trump bu oranı neredeyse iki katına çıkardı ve gazetenin hesapladığı en güncel sayıdan önceki 62 gün boyunca günde ortalama 32 yanlış ya da yanıltıcı iddiada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın yalanlarının oranındaki artış büyük ölçüde eylülde kamuya açıklanan ve Temsilciler Meclisi'ndeki azil soruşturması sürecini tetikleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le temmuzda yaptığı telefon konuşmasına olan ilginin artmasıyla ilgili.

Trump'ın geçen iki aydaki yanlış ya da yanıltıcı iddialarından neredeyse 600'ü muhtemelen Noel'den önce Temsilciler Meclisi'nin üyelerinin tamamının katılımıyla oylanacak soruşturmayla ilgili.

Ayrıca Washington Post'un belirttiği üzere başkan olduğundan bu yana Trump'ın en sık tekrar ettiği yanıltıcı beyanı ABD'nin tarihinin en iyi ekonomisine sahip olmasıyla ilgili, ki buna dair tam 242 tane yanlış ya da yanıltıcı iddianın mevcut olduğu aktarıldı.

Azil soruşturmasına dair Senato oylaması yeni yılda gerçekleşecek. Senato'daki Cumhuriyetçilerin Trump'ı görevden almayı reddetmesi muhtemel. Bugüne kadar hiçbir ABD başkanı görevinden Kongre kararıyla uzaklaştırılmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU