ABD-Taliban temasında Katar randevusu

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın başında olduğu heyet, Katar’ın başkenti Doha’da Taliban heyetiyle görüştü

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ‘’Başında Halilzad’ın bulunduğu Amerikalı istihbarat yetkililerinden oluşan heyetin Taliban temsilcileriyle görüşmesi iki gün sürdü’’ açıklamasını yaptı.

RT Arabic’te yer alan habere göre. Pazartesi günü Halilzad'ın Taliban temsilcileriyle yaptığı görüşmede Katar’da bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

ABD’li sözcü, tarafların “Afganistan’ın işgaline son verilmesi ve Afganistan’ın gelecekte diğer ülkelere karşı kullanılmasının önlenmesi” noktasında anlaşmaya vardığını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Çin, Hindistan ve Pakistan’da ikili görüşmeler yapan Halilzad Afganistan’a gelerek buradak Taliban ile görüşmüştü.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile de görüşen Halilzad, ABD’nin Afganistan güçlerine destek vermeye devam edeceğini söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay Afganistan’daki 14 bine ulaşan asker sayısının yarıya indirilmesi için talimat vermişti.

Zalmay Halilzad kimdir?

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, 22 Mart 1951'de Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde doğdu.

 

 

1984’te Amerikan Dışişleri’ne giren Zalmay Halilzad,  ABD'nin 2001 yılında Afganistan’a savaş açmasından 2 yıl sonra Kâbil Büyükelçisi oldu.

2007-2009 yıllarında ise Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olmuştur.

DAHA FAZLA HABER OKU