Bilim insanları, gökyüzündeki açıklanamayan ışıkların uzaylıların "iletişim amaçlı lazerleri" olabileceğini bildirdi

Astronomlar kaybolan parlak yıldızların muhtemelen "doğal, uç koşullarda olsa da, astrofiziksel kaynaklardan" geldiğini söylüyor ama bunlar evrenle ilgili bildiklerimizi değiştirebilir

12 Ağustos 2013'te Yangon şehri yakınlarındaki gece açık gökyüzünde çekilen bu uzun pozlamalı fotoğraf Samanyolu Galaksisi'ni gösteriyor (Ye Aung Thu/AFP)

Bilim insanları, uzaylı yapılarının ya da "yıldızlararası ileşim lazerlerinin" işaretleri olabilecek yanıp sönen garip ışıkları araştırıyor.

Yıldızlar arasında belirip kaybolduğu tespit edilen bir dizi nesne, bunların ne olduğunu anlamaya çalışan bilim insanlarını hayrete düşürüyor.

Astronomlar bu ışıkların muhtemelen "doğal, uç koşullarda olsa da, astrofiziksel kaynaklardan" geldiğini düşünüyor. Ancak araştırmacılar, bu şekilde 100 ışık keşfetmiş olsa da henüz bir açıklama getirmiş değil.

Bilim insanları, nasıl bir açıklamaya ulaşırlarsa ulaşsınlar bunun uzay hakkındaki bilgilerimizi değiştireceğini ve büyük ihtimalle "yeni bir astrofiziğin" kapısını aralayacağını söylüyor.

Yeni makalenin yazarları şunları ifade etti:

Bu tür objelerin bulunmasının olası etkileri, geleneksel astrofiziğin alanlarını, teknolojik anlamda gelişmiş medeniyetlere ait kanıtlara yönelik egzotik araştırmalara genişletmesi.

Astrophysical Journal isimli bilimsel dergide yayımlanan yeni makaleyle detaylarını paylaştıkları araştırmada bilim insanları, geçmişi 1950'ye uzanan eski askeri gökyüzü katalogları gibi erişime açık gökyüzü fotoğraflarını inceledi. Astronomlar bu tarihi gözlemleri modern gökyüzü araştırmalarıyla karşılaştırarak Samanyolu Galaksisi'nde daha önce görünen fakat daha sonra kaybolmuş yıldızların fiziksel belirtilerini aradı.

Stockholm Üniversitesi ve İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü'nden, araştırmanın başındaki Beatriz Villarroel şunları söyledi:

Gerçekten kaybolan bir yıldız ya da durduk yere ortaya çıkan bir yıldız bulmak, çok değerli bir keşif olurdu ve kesinlikle bugün bildiğimizin ötesinde yeni bir astrofiziğin kapsamına girerdi.

Ölen bir yıldız, genellikle çok yavaş bir şekilde beyaz cüceye dönüşür ya da süpernova gibi ani bir patlamayla yok olur. Kaybolan bir yıldız bu nedenle tamamen farklı bir şeye işaret edebilir: Ya yeni ve doğal bir astrofiziksel olay ya da evrenin herhangi bir yerindeki Dünya dışı yaşama ait bir etkinlik.

Bu şekilde ortadan kaybolan bir yıldızın bilinen tek doğal açıklaması "başarısız süpernova" olabilir. Bu olayda teorik olarak çok büyük kütleli bir yıldızın herhangi bir patlama yaşamadan kendi içine çökerek karadeliğe dönüştüğü tahmin ediliyor. Ama bunlar çok nadir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya dışı yaşama dair olası açıklamaların içinde yıldızlar arası iletişim kurmak için evrene gönderilen lazer ışınları ve uzaylı medeniyetlerin tüm enerjisinden yararlanmak için bir yıldızın etrafına inşa edebilecekleri Dyson küresi isimli teorik olarak varsayılan yapılar yer alıyor. İki seçenek de varsayımsal açıdan mümkün olsa da, şimdiye kadar herhangi bir kanıt keşfedilmedi.

Bilim insanları şimdiye kadar verilerindeki olası aday nesnelerin yüzde 15'ini inceledi ve yaklaşık 100 tane "kızıl dalga" ve bu türden çeşitli objeler tespit etti. Bunlardan bazıları, çok hızlı biçimde birkaç bin kat parlaklığa ulaşmak için parlamak gibi çok çarpıcı davranışlar gösteriyor.

Beatriz Villarroel yaptığı açıklamada, "Bulduğumuz bu 100 kızıl dalgayı takip etmek konusunda çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, geri kalan 150 bin belirli adayı derinlemesine araştırmak için halk tabanlı bilimi ve yapay zekayı kullandıkları yeni bir proje başlatmayı umuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU