Libya ile varılan mutabakat TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan geçti

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile varılan askeri ve güvenlik işbirliği anlaşma, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda oy çokluğuyla kabul edildi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Türkiye'nin Libya'da meşru yönetim olarak gördüğü Ulusal Mutabakat Hükümeti ile vardığı askeri işbirliği ve güvenlik muhtırası, TBMM Dış İlişkiler Komisyonunda oy çokluğuyla kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır başkanlığında toplandı. 

Bozkır, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Libya ile varılan mutabakatın ikinci ayağı olan güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının ele alınacağını söyledi.

Söz konusu kanun teklifinin, komisyon tarafından onaylanması durumunda çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda görüşülmesini beklediklerini dile getiren Bozkır, mutabakat muhtırasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'nın sunumunun ardından toplantının basına kapalı devam edeceğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, bakanlık sunumunun ardından basın mensuplarının dışarı çıkartılmasının demokratik bir süreç olmadığını iddia ederek, "Yürütmenin görüşleri burada ifade ediliyor; muhalefetin tespitleri, uyarıları basına hiçbir şekilde yansımıyor, bu yansımalar dolaylı oluyor." dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Libya'da 2011'de yönetim değişikliği olduğunu, ülkede bir iç savaş sürecinin yaşandığını dile getirdi. Libya'da taraflar arasında bir uzlaşı sağlanması için BM öncülüğünde 17 Aralık 2015'te Libya siyasi anlaşmasının imzalandığını anımsatan Kaymakçı, Türkiye'nin bu anlaşmanın imzalanmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU