İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi: ABD ile yeni tutuklu takasına hazırız

İran, ABD ile yeni bir tutuklu takasına hazır olduklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ‘İsviçre gibi ülkeler, bu konuda adım atarsa yeniden tutuklu değişimi yapabiliriz’ dedi

Takasla serbest kalan İranlı bilim adamı Mesud Süleymani, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif tarafından karşılanmıştı / Fotoğraf: AP

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Top ABD sahasında

İran vatandaşı 3 bin kişinin muhtelif suçlamalarla farklı ülkelerde tutuklu olduğunu söyleyen Musevi, buna karşılık birçok ülke vatandaşının da İran'da tutuklu olduğunu ifade etti. Bu sorunu çözmek için yeni tutuklu takasına hazır olduklarını belirten Musevi, şöyle konuştu:

İran Dışişleri Bakanlığı, yeni tutuklu takasına hazır olduğunu ve bu konuda topun ABD sahasında bulunduğunu ilan etti. İsviçre gibi ülkeler, bu konuda adım atarsa yeniden tutuklu değişimi yapabiliriz.

Musevi ayrıca yaptırımları ihlal etmekle suçlandıkları için vizeleri bulunsa dahi vatandaşlarından zorunlu olmadıkça ABD'ye seyahat etmemelerini istedi.

Yabancıları davet etmekle, silah depolamakla güvenliği sağlayamayız

İran'dan bir heyetin müzakere amacıyla Suudi Arabistan'a gittiği iddialarını da değerlendiren Musevi, Suudi Arbistan’la hac ve umreler için giden yetkililerin dışında herhangi bir görüşme olmadığını ileri sürdü. Bazı ülkelerin müzakere başlatmak için birtakım girişimlerde bulunduğunu aktaran Musevi, şunları kaydetti:

Suudi Arabistan'ın, İran tarafından uzatılan dostluk elini sıkmasını temenni ediyoruz. Şu bilinmelidir ki yabancıları davet etmekle, silah depolamakla güvenliği sağlayamayız. Bununla durum değişmeyecek, belki daha da kötü olacak.

 Nükleer anlaşma konusunda AB ülkelerden ciddi adımlar atmalarını beklediklerini belirten Musevi, Rusya'nın Fordo Nükleer Tesisleri'nden çekilmesine ilişkin ise, Moskova ile iş birliği noktasında geri adım atılmadığını ve faaliyetlerin durma nedeninin teknik olduğunu dile getirdi.

228576-690271878.jpg
İran’da hapis yatan Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang takas kapsamında serbest bırakılmıştı / Fotoğraf: Reuters​​​​​​​

 

İsviçre arabulucu olmuştu

ABD ve İran, İsviçre’nin arabuluculuğuyla tutuklu takası yapmıştı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle bir yılı aşkın süre ABD'de tutuklu bulunan İranlı bilim adamı Mesud Süleymanı'nın 7 Aralık Cumartesi günü serbest bırakıldığını açıklamıştı. İran’da buna karşılık olarak, 2016'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang'ı serbest bırakacağını duyurmuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU