Atom bombasından kurtulan iki binayı Hiroşima belediyesi yıkacak

Yıkım kararı alınan iki bina atom bombasının atılması sonrası kentte ayakta kalan en büyük yapılar arasındaydı

Hiroşima'da atom bombası atılmadan önce 90 bin yapı vardı. Atom bombası saldırısı sonrası bunların sadece 28 bini ayakta kaldı (Reuters) 

 

Japonya'nın Hiroşima kentinde ABD'nin 1945'te attığı atom bombasında ayakta kalan iki binanın yıkılmasına karar verildi. 

Halktan korunmaları yönünde gelen çağrılara rağmen haklarında yıkım kararı alınan binalar 1913'te inşa edildi ve askerler için üniforma üreten fabrikanın deposu olarak kullanıldı. 

Atom bombası felaketi sonrası şehirde ayakta kalan en büyük yapılardan olan binalar bir süre geçici hastane olarak hizmet verdi, daha sonra da üniversite öğrencilerinin konaklaması için kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hiroşima yerel yönetimi şu anda kullanımda olmayan iki binayı 2022 itibarıyla yıkmayı planladığını duyurdu. Gerekçe olası bir depremde binaların yıkılma tehlikesinin bulunması.

Yapı kompleksine dahil üçüncü bir binanınsa yıkılmayarak güçlendirileceği belirtildi. Ancak Hiroşimalılar yerel yönetime "tarihi değeri" olan tüm binaları koruma çağrısında bulundu. 

Atom bombası atıldığında yıkılması planlanan binalardan birinde bulunan ve şimdi onların korunmasını talep eden grubun liderliğini yapan 89 yaşındaki Iwao Nakanişi, "Binalar nükleer silahların ortadan kaldırılmasını teşvik edecek tesisler olarak kullanılabilir" dedi. 

Mainichi gazetesine konuşan Nakanişi "Gelecek nesile bu trajediyi anlatmanın tarihi önemi düşünülürse bu yıkımı kabul etmemezin yolu yok. Şiddetle buna karşı çıkıyoruz" dedi.
 


Hiroşima'da ne olmuştu?

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya attığı ve kentin büyük kısmını yıkan atom bombası yaklaşık 80 bin kişinin ölümüne, 35 bininin de yaralanmasına yol açmıştı.

Sonraki yıllarda radyasyonun neden olduğu hastalıklar nedeniyle ölü sayısı 140 bine yükselmişti.

3 gün sonra ABD, Japonya'nın Nagasaki kentine de atom bombası atmıştı. 

Japonya Hiroşima'daki bombardımandan 6 gün sonra teslim olmuş ve 2. Dünya Savaşı resmen sona ermişti. 

Kentte atom bombasının yıkamadığı Hiroşima Barış Anıtı (eskiden Hiroşima İli Ürün Sergi Salonu ) UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştı. 

Bir süre önce yapılan güçlendirme çalışmasıyla yapının 6 büyüklüğündeki depremlere dayanması sağlanmıştı. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU