Gelecek Partisi'ne katılan Alevi temsilci Demir: Davutoğlu, AK Parti’nin seçim beyannamesine cemevlerinin hukuki statüsünü koydurtan adamdır

Eski Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, Davutoğlu’nun partisinde yer almasını eleştiren kimi Alevileri, “Marjinal" olarak niteledi

Fotoğraf: AA

Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun liderliğini yaptığı Gelecek Partisi’nin kurucu kadrosunda Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Başkanı Doğan Demir’in de yer alması kimi Alevilerin tepkisini çekti.

Demir, yeni partiye katılımıyla ilgili yaptığı açıklamada, AKD’deki görevinden ayrıldığını duyurdu.

Demir ile Gelecek Partisi’nin kurucu kadrosunda yer almasına ve kimi Alevi çevrelerinden gelen tepkiler üzerine konuştuk.

Davutoğlu’nun kendisini bir buçuk ay önce aradığını söyleyen Demir, sonrasını şöyle anlattı:

İki,  üç defa bir araya geldik. İlk başta kararsızdım. Tepkilerin olabileceğini biliyordum. Türkiye’nin toplumsal uzlaşması için ne getirir ne götürür noktasında güvendiğim insanların fikirlerine başvurduktan sonra karar verdim.

Davutoğlu’nu başbakanlığı dönemindeki Alevi çalıştayları sürecinde tanıdığını belirten Demir, “AK Parti’nin seçim beyannamesine cemevlerinin hukuki statüsünü koydurtan adamdır. Başbakan olduktan sonra da, olduktan sonraki süreçlerde de çok sık olmasa da bağlantımız kopmadı" diye konuştu.

doğanay.jpg
Doğan Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Suriye yönetiminin Nusayri kimliğine vurgu yapan açıklamalar Alevilerin tepkisine çekmişti

Davutoğlu’na Alevilerden gelen eleştiriler genelde Suriye krizi sürecinde Esad'ın Nusayri kimliğine vurgu yapan açıklamalarından kaynaklanıyor.

Nusayri ismi Türkiye’nin Hatay, Adana, Mersin ile Suriye’nin Lazkiye, Tartus vilayetlerinde yoğunlaşan kendilerini “Alavi” olarak da adlandıran Arap Alevileri tanımlamak için kullanılıyor.

esad.jpg
Davutoğlu'nun Esad'ın Nusayri kimliğine vurgu yapan açıklamaları Alevilerce tepki ile karşılanmıştı / Fotoğraf: AA

 

“Davutoğlu bana açıklamalarımdan Erdoğan’ın bilgisi vardı dedi”

Alevilerden bu yönde gelen eleştirileri hatırlattığımız Demir şöyle konuştu:

Davutoğlu’na bir sohbet toplantında bu konuyu sormuş ve Başbakanlığınız döneminizdeki açıklamalarınızdan dolayı  Alevi toplumunda ciddi tepki var demiştim. Kendisi o dönemde yapılan çalışmalar, açıklamalar bütün konuşmalar Sayın Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dahilinde olduğu için hata da yapmış olabilirim gerekirse özeleştirimi yaparım dedi.

Demir, kendinin bunları ve tepkileri bilerek Davutoğlu’nun partisinin kurucuları arasında yer aldığını belirterek, eleştirileri şöyle değerlendirdi:

Kendi irademle siyaset yapıyorum, kimsenin tekelinde bir insan değilim. Herkesin düşüncesine saygı duyuyorum. Aldığım karara destek olan çok insan da oldu. Vicdanım çok rahat. Bu tepkilere aldırış etseydim bu tercihi yapmazdım. Aldığım kararların arkasında dururum. Marjinal düşünen bir grup var. Bunlardan Aleviler arasında da var. Kendilerini Alevi kurumlarının sahibi gibi görüyorlar. Toplumun hassasiyetlerine bakmadan, herkesi kucaklamadan siyaset yapabileceklerini düşünüyorlar.

Sosyal demokrat bir çizgide olduğunu Türkiye’nin toplumsal birliğin güçlendirilmesi için bu partide olduğunu belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sayın Davutoğlu benim gibi insanların toplumsal uzlaşı adına partide olmasını önemli buluyor. Yeni bir yol haritasını, parti tüzüğünü ve kadroyu görünce geldim. Sosyal demokrat partilerde olması gereken bir özellik olarak her görüşten insana yer veriliyor. Alevilerin artık farklı partilerde de olmaları gerektiğini, tek bir partinin arka bahçesi gibi görülmemeleri gerektiğine inanıyorum. Aldığım kararın doğruluğu zaman içinde daha iyi anlaşılacak. Esas olarak oraya gitmemiz değil orada ne yaptığımız.

aleviküktür.jpg
Alevi Kültür Dernekleri / Görsel: Dernek sitesi

 

AKD’den Demir'e destek, eleştirilere tepki

Bu arada Doğan Demir’in Gelecek Partisi’ne katılmasının ardından genel başkanlığı bırakmasının Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanlığı’na İsmet Kurt seçilerek, yeni görevlendirmeler yapıldı.

Dernek adına Kurt adına yapılan açıklamada Demir’e ve derneğe yönelik eleştirilere tepki gösterildi.

Açıklamada Demir, Gelecek Partisi’ne geçmesinin Demir’in kendi siyasal tercihi olduğu vurgulanarak, bugüne kadar ki çalışmalarından sonra kendisine teşekkür edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yapılan yorum ve haberlerde  Ahmet Davutoğlu  başkanlığında kurulan  bir partinin siyasi İslamcı  olarak adlandırılarak  Alevi bir kişinin Siyasal İslamcı bir partide ne işi var  yorumunu  yapmak yerine  Siyasal İslamcı bir partinin  Alevi  inancına sahip  bir kişiyi  neden  kurucu olarak  görevlendirir “  anlayışını  değerlendirmesi  gerekmektedir. Kapalı kapılar ardında ucuz siyaset dedikodusu yapanların, hamaset nutukları atanların artık söz ve eylemlerini kurum olarak ciddiye almıyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU