Gazze'deki Amerikan Hastanesi tartışması: Hamas, Yüzyılın Anlaşması'nı kabul etti mi?

Gazze Şeridi’ndeki Hamaslı bir yetkili Hamas’ın ne İsrail ne de Yüzyılın Anlaşması ile hiçbir şekilde ilgilenmediğini, Gazze sakinlerinin çıkarlarını öncelediğini savundu

Fotoğraf: AFP

ABD’li üst düzey bir kaynak, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, ABD merkezli kâr amacı gütmeyen Friendship (Dostluk) adlı organizasyonun desteği ve finansörlüğü ile Gazze Şeridi’nin kuzeyinde kurulan Amerikan Hastanesi’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Yüzyılın Anlaşması olarak adlandırılan planının bir parçası olduğunu aktardı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ve hastanenin kuruluşunda yer alan kaynak, hastanenin hem İsrail hem de Hamas ile koordinasyonlu bir şekilde Gazzelilere yardım etmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Hamas'ın hastaneyle olumlu yönde ilgilendiğini belirten kaynak, Ramallah’taki Filistin Yönetimi’nin ise hastaneye şiddetle karşı çıktığını vurguladı.

Beyaz Saray’ın Filistin yönetimine yapılan yardımların ve fonların askıya alınacağını açıklamasının ardından hastanenin ABD’li bir kurum tarafından inşa edilmesiyle ilgili olarak Hamas ile Ramallah’taki yönetim arasında büyük bir anlaşmazlık ortaya çıkmıştı.

Filistin yönetimi, hastaneyi özellikle Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması nedeniyle İsrail’in çıkarına ve Filistinlilerin zararına olduğunu düşündüğü Yüzyılın Anlaşması’nı dayatmaya yönelik bir ABD girişimi olarak görüyor.

Buna karşın Hamas, hastanenin kurulmasının arka planında herhangi bir siyasi amaç olduğu görüşünde değil.

Hamas yetkilileri hastaneyi Gazze Şeridi’nde İsrail’in engellemeleri nedeniyle ulaşılamayan sağlık hizmetlerinin verilmesi için Gazzelilere yönelik tıbbi ve insani bir yardım olarak gördüklerini ifade ediyorlar.

Fetih Hareketi’nden bir yetkili ise Hamas’ın ‘diğer Filistinli hareketlerin çiğnemekten kaçındığı değerleri yıkıp geçerek’ mali krizden ve uluslararası tecritten kurtulmak için ‘Yüzyılın Anlaşması kulübüne’ girmeye çalıştığını öne sürdü.

Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde İsrail ile sivil koordinasyonu Filistin yönetiminin kurması gerektiğini belirten yetkili, buna rağmen Hamas’ın ABD ve Filistin topraklarındaki sözde İsrail hükümetiyle koordinasyon kurduğunu vurguladı.

Fetihli yetkili, Filistin yönetiminin Gazze Şeridi'nde yıllardır çalışmaları durmuş olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin çalışmalarını destekleyeceği ve finanse edeceği bilgisini verdi.

Gazze Şeridi’ndeki Hamaslı bir yetkili ise Hamas’ın ne İsrail ne de Yüzyılın Anlaşması ile hiçbir şekilde ilgilenmediğini, Gazze sakinlerinin çıkarlarını öncelediğini savundu.

Hamas cephesindeki bir diğer gelişmede ise hareket, ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşleri’ çerçevesinde Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında yapılan gösterileri geçtiğimiz cuma günü iptal ederken kararı uzun süredir mahkum değişimi için İsrail’le arasında arabuluculuk görevi yürüten Mısır aracılığıyla Tel Aviv’e bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/78881

DAHA FAZLA HABER OKU