Diyarbakır’da valilik yetkilileriyle vatandaşlar arasında “tarihi taş pazarlığı” yaşandı

Diyarbakır’ın çalındığı ifade edilen taşlarını satın aldıklarını iddia eden vatandaşlar, 80 bin isterken, valilik yetkilileri 5 bin lira önerdi

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde de yer alan Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur'un etrafını saran tarihi surların taşlarının yerinden sökülüp satıldığı gündeme getirildi. 

Birkaç gündür süren iddianın Diyarbakır'da fazlaca konuşması üzerine çalışma başlatan Diyarbakır Valiliği, tarihi surların bazı yerlerinde taşların söküldüğünü tespit etti. 

Bunun üzerine gerekli inceleme başlatan Diyarbakır Valiliği, yerinden sökülen taşlara el koymak için harekete geçti. 

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hasan Basri Güzeloğlu, Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi Simar Sokak’ta istiflenen tarihi taşlara el konulması talimatı verdi.

Diyarbakır Çevik Kuvvet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Diyarbakır Bölge yetkilileri ile birlikte saat 13.00’te kepçeler eşliğinde Alipaşa Mahallesi Simar Sokak’a geldi.
 

3.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Tarihi taşlara el koymak isteyen yetkililere, vatandaşlar tepki gösterdi.

Tarihi bazalt taşlarını 2015’teki "hendek" olaylarında yıkılan avlulu evlerinden çıkardıklarını ve bir kısmını da para karşılığında aldıklarını belirten bir mahalle sakini, bıçak, benzin ve taşlarla polise direndi. 

Bir grup mahalleli de taşların üzerine çıkıp benzin bidonu bıçak ve taşlarla gelen ekiplerin "tarihi taşları" götürmesine engel olmaya çalıştı. 

 

2.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe​​​​​​​


Mahalle sakinlerinin tarihi bazalt taşlarını para ile satın aldığını belirtip, taşları geri vermemesi üzerine valilik yetkilileri ile halk arasında "Sur taşları pazarlığı" yaşandı.

Valilik yetkilieri "para karşılığı taşları aldığını" iddia eden mahalleliye, taşları satın alma bedeli olarak 5 bin lira teklif ederken, mahalleli 80 bin lira talep etti. 
 

3.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Yaşanan "Sur taşları pazarlığı" esnasında bir kadın ise üçüncü kata çıkarak, müdahale edilmesi halinde çocuklarını kendisiyle birlikte aşağı atacağını söyledi. 

Bunun üzerine kepçe, zabıta ve çevik kuvvet geri çekildi.

Mahallelinin, geri çekilmesi için polise taş attığı görüldü. 

Valilik yetkilileri, yaşanan gerginliği azaltmaya ve vatandaşları ikna etmeye çalıştı. 

İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesince yapılan çalışmada, 2 kişi ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü, el konulan 7 kamyon taş, İçkale'de muhafaza altına alındı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU