​Tunus’ta hükümetin kurulma süresi uzatıldı

Parlamentodaki uyumsuz dağılım dolayısıyla görüşmelerden henüz olumlu sonuç alınamadığına değinen kaynaklar, Cemli’nin ayrıca bu göreve kendisini öneren Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’nin baskısı altında olduğunu ileri sürüyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said güvenlik kuruluna başkanlık etti / Fotoğraf: Twitter

Tunus'ta hükümeti kurmakla görevli olan Habib el-Cemli’nin  Cumhurbaşkanı Kays Said’den söz konusu görev için istediği ek sürenin onaylandığı bildirildi.

Cemli Cumhurbaşkanı Said'den hükümetin kurulması için bugün sona erecek olan bir aylık sürenin uzatılması talebinde bulunmuş, en kısa sürede kabinedeki isimlerin parlamentoya sunulmak üzere tamamlanacağını söylemişti. Bir aylık sürenin olumlu değerlendirilerek,  yeni bir yöntem ve mekanizma belirlenmesi için kullanıldığını, dolayısıyla boşa geçmediğini açıklamıştı.

Bir aylık sürede, farklı siyasi parti bileşenleri, kültür sanat, düşünce ve medya dünyasından insanlarla görüşmeler yapan Cemli, yeni süre zarfında hükümeti kurmakta başarılı olacak mı?

Bölgesel ve iç siyasette değişken iklim  

Her ne kadar şimdiye kadar karşılaştığı zorluklara değinmemiş olsa da Cemli’nin bir çok zor pozisyon yaşadığı biliniyor. Tunus siyasetini takip eden gözlemciler Cemli’nin “elinde köz tutan biri” kadar zor durumda olduğunu ve mevcut ulusal, bölgesel karmaşık iklimde yeni hükümete başkanlık edecek kapasitede olmadığını düşünüyorlar. Gözlemcilere göre uzun yıllar siyaset sahnesinden uzak kalması da bir dezavantaj. (en son 2011-2014 arası Devlet Tarım Sekreterliği görevini yürütmüştü.) Tunus’un sınır komşusu olan Libya’da artan çatışmaların yeni bir savaşa evrilebileceği, bu durumun da Tunus’a güvenlik açısından olumsuz yansımaları olacağı öngörülüyor.

Parlamentodaki uyumsuz dağılım dolayısıyla görüşmelerden henüz olumlu sonuç alınamadığına değinen kaynaklar, Cemli’nin ayrıca bu göreve kendisini öneren Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’nin baskısı altında olduğunu ileri sürüyor. (Nahda hareketi seçimlerde en çok oyu alarak 52 milletvekili çıkarmıştı) Nahda Hareketi’nin lideri olan Gannuşi’nin resmi görüşme programlarını belirlediğini iddia eden bazı kaynaklar,  Cemli’nin sadece ‘anayasal bir vitrin’ konumunda olduğunu kaydediyor.

Tunus uzun süredir ekonomik, sosyal ve siyasi olarak hassas dönemlerden geçiyor. Yeni hükümetin programının bir an önce belirlenmesi, devletin dış mali yükümlülükleri ve kalkınma yatırımları için bütçe oluşturulabilmesi için zorunlu addediliyor. Kamu görevlerinde de bu belirsizlikten kaynaklanan ‘boş vermişlik’ gözlemleniyor.  

Son dakika atamaları

Bu arada, Yusuf Şahid başbakanlığındaki geçici hükümetin son günlerde devlet kurumlarına yoğun atamalar yapması eleştirilere neden oldu. Nahda Hareketi, son dönemde yapılan atamaların tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Geçici Başbakan Yusuf Şahid ise basına yaptığı açıklamada, ‘’Hükümetimiz yetkisi uyarınca hareket ediyor, erk bizde olduğu sürece son ana kadar tayin ve azil işlemlerini gerçekleştirmeye hakkımız var’’ dedi

Nahda’nın başı dertte

İdeolojik çatışmaların yaşandığı Tunus siyasi sahnesinde karışıklık ve belirsizlik hüküm sürüyor. Son seçimlerde en yüksek oyu alan Nahda Partisi’nin tabanının hükümetin kurulması süreçlerinden rahatsız olduğu ifade ediliyor. Nahda’nın bazı liderlerinin, devrim yanlısı olarak bilinen Demokratik Akım (22 milletvekili) ve Halk Hareketi (15 milletvekili) ile koalisyon kurulması taraftarı olduğu biliniyor. Nahda’nın tabanının .(Her ne kadar meclis başkanlığı adaylığı sürecinde Raşid Gannuşi’yi desteklemiş olsalar da) yolsuzlukla suçlanan Tunus’un Kalbi ile muhtemel bir koalisyondan son derece rahatsız olduğu belirtiliyor. Öte yandan siyasi gözlemcilere göre Nahda ile Tunus’un Kalbi arasında bir koalisyon kurulmamamı durumunda, kurulacak hükümetin meclisten güvenoyu alamayıp başarısız olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in, Habib el-Cemli’nin hükümeti kurma görevinde başarısız olması durumunda, siyasi partileri uzlaştırabilecek bir şahsiyeti aday göstermesi bekleniyor. Kartaca Sarayı’na yakın kaynaklar, Cumhurbaşkanı Said’in hükümeti kurma çalışmalarının uzamasından memnun olmadığını, 17 Aralık’ta halka seslenişinde, politik çıkmazdan kurtuluş için önemli bir öneride bulunacağını bildirdi.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Yıldız

independentarabia.com/node/78791

DAHA FAZLA HABER OKU