İşçi Partisi'nde başkanlık yarışı nasıl gerçekleşecek, Corbyn'in halefi kim olacak?

İşçi Partisi lideri, vahim seçim sonucundan sonra istifa edecek

12 Aralık'ta gerçekleştirilen seçimlerde Muhafazakarlar tek başına iktidara gelirken İşçi Partisi ağır bir yenilgi almıştı (Reuters)

Jeremy Corbyn'in ardından gelecek İşçi Partisi liderini belirlemeye yönelik mücadele, partinin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana sandıkta aldığı en büyük hezimetin ardından çoktan hareketlendi.

Corbyn, başka bir genel başkan belirlenene kadar görevinde kalacağını söylese de adaylar İşçi Partisi liderliğini almak için perde arkasında çalışmalara çoktan başladı.

Yarış başlarken, The Independent, İşçi Partisi'nin liderini nasıl seçtiğine göz atıyor.

Liderlik yarışı ne zaman gerçekleşecek?

Liderlik yarışı takvimi, parlamenterler, sendika yetkilileri ve üyelerden oluşan, İşçi Partisi'nin karar organı Ulusal Yönetim Komitesi (NEC) tarafından belirlenecek.

Çekişmeler aylar sürebilir ama John McDonnell bunun muhtemelen 8 ila 10 hafta süreceğini söyledi. Bu, İşçi Partisi'nin yeni liderinin martta belli olabileceği anlamına geliyor.

NEC, Mayıs 2020’de gerçekleştirilecek yerel seçimlerden önce kesinlikle yeni genel başkanın göreve başlamasını isteyecek.

Tom Watson'ın parlamento üyeliğini bırakmasının ardından yerini dolduracak bir başkan yardımcısı olmadığı için yeni biri bulunana kadar görevini sürdüreceğini söyledi.

Parti tüzüğü, başkan yardımcısı ve başkan "kalıcı olarak mevcut olmadığında", NEC’in üyelere posta yoluyla seçim yapabileceğini ve gölge kabineden geçici bir genel başkan atayabileceğini söylüyor.

Kim aday olabilir?

Sadece İşçi Partisi parlamenterleri genel başkanlığa aday olabilir. Kurallar uyarınca adayların, İşçi Partisi'nin parlamento üyelerinin ve İşçi Partisi Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin yüzde 10'unun desteğini alması gerekiyor.

Bununla birlikte, Birleşik Krallın'ın 31 Ocak'ta AB’den ayrılması durumunda İşçi Partisi'nin Avrupa Parlamentosu’ndaki mevcudiyeti sona ereceğinden adayların oy pusulasında yer bulmak için AP üyelerinin desteğine güvenmeleri pek mümkün görünmüyor.

Başkan olmak isteyen kişinin, ayrıca, parti teşkilatlarının ya da en az ikisinin sendika olması gereken partiye bağlı grupların yüzde 5'inin desteğini alması gerekiyor.

Bu kurallar 2018'de değiştirildi ve parlamentodaki İşçi Partisi üyelerinin kimlerin oy pusulasında yer alacağı konusundaki etkisini azaltarak oranı yüzde 15'ten 10'a indirdi.

 

 

Kimler oy verebilir?

İşçi Partisi aktivistleri, parlamenterleri, bağlı sendikaların ve sosyalist toplulukların üyelerinin her birinin bir oyu mevcut.

Kurallar, başkanlık yarışında kayıtlı destekçilerin oy kullanmasına olanak tanımak için 2015'te değiştirilmişti. 3 sterlin (yaklaşık 23 TL) karşılığında kaydolan çok sayıda seçmen, ezici şekilde Corbyn'i desteklemişti.

Ücret, 2016'da Owen Smith'in Corbyn'e karşı verdiği liderlik mücadelesi öncesinde 25 sterline (yaklaşık 194 TL) yükseltilmişti.

Seçmenler adayları tercih sırasına göre sıralıyor. Bu da oyların yarısından fazlasını alan adayın doğrudan seçildiği anlamına geliyor.

Adaylardan hiçbiri oyların yarısını alamazsa en düşük oyu alan aday eleniyor ve en düşük oyu alan adayın listesindeki ikinci tercihler diğer adaylara dağıtılıyor. Bu süreç, adaylardan biri oyların yüzde 50'sinden fazlasını alana kadar devam ediyor.

Muhtemel başkanlık adayları kimler?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sir Keir Starmer, Emily Thornberry, Dawn Butler ve Angela Rayner gibi gölge kabine üyelerinin şanslarını değerlendirdikleri söylenirken Corbynciler gölge kabinenin ticaret bakanı Rebecca Long-Bailey'nin arkasında toplanıyor.

Lisa Nandy, Jess Phillips ve David Lammy'nin de arka sıralardan yarışa dahil olup olmamayı düşündükleri anlaşılıyor.

Henüz kimse resmen adaylığını ilan etmedi ama Nandy, pazar günü, adaylığı "ciddi biçimde düşündüğünü" söyledi.

Peki ya genel başkan yardımcısı?

 Watson görevini bırakmaya karar verdiğinden bu yana partinin genel başkan yardımcılığı boş olduğu için NEC, genel başkan yardımcılığı seçimini başkanlık seçimiyle beraber yürütmeye karar verebilir.

Adı genel başkan adaylığı için geçenlerden bazıları, onun yerine başkan yardımcılığına aday olmaya karar verebilir. Birlikte yarışa girme konusunda da bazı spekülasyonlar mevcut. Gölge kabinenin adalet bakanı Richard Burgon, liderlik yarışında Long-Bailey’i destekleyeceğini ama yardımcılık rolü için aday olmayı düşündüğünü söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU