Esad: ABD teröristlere bel bağlıyor, bu yüzden önceliğimiz bu teröristleri vurmak

Beşar Esad, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupları kastederek, "Suriye devletine yardım etmeleri için onları diyalog yoluyla ikna etmemiz gerek" dedi

Esad, petrolün çok az bir kısmını kontrol ettiklerini söyledi / Fotoğraf: SANA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki petrol noktalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin terör örgütlerini desteklediğini ve önceliklerinin bu örgütleri vurmak olduğunu söyledi.

Çinli Phoenix televizyonunda konuşan Esad, “Teröristleri vurmak, öyle ya da böyle ABD’nin Suriye’deki varlığını zayıflatır” ifadelerini kullandı.

Ülkenin kuzeyindeki petrol kuyularına değinen Esad, ülkedeki petrolün ABD tarafından Türkiye’ye satıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bu grupları diyalogla ikna etmemiz gerek”

Suriye Devlet Başkanı, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kastederek şu ifadeleri kullandı:

"ABD’nin kontrolü altında olan bazı Suriyeli gruplar var. Öyle ya da böyle bu grupları özellikle diyalog yoluyla ülkenin birliği ve bütünlüğü için çabalamaya, tüm toprakları özgürleştirmek için Suriye devletine yardım etmeye ikna etmemiz gerekiyor"

"ABD çekilmezse Irak gibi olur"

Suriye’deki grupların bunları yapması durumunda ABD’nin varlığının doğal olarak ortadan kalkacağına işaret eden Esad, "Kalsalar bile burada Irak örneği var. Halk direnişi olacaktır ve bedel ödemek zorunda kalacaktır. Geri çekilmek, ABD’nin çıkarına olacaktır" şeklinde konuştu.

Petrolün satışı konusunda Türkiye’yi suçlayan Esad, "Fırat’ın doğusunda ele geçirilen petrolü ne yapacaklar" sorusu üzerine, "ABD Suriye’den çaldığı petrolü Türkiye’ye satıyor" dedi.
Esad, şu ifadeleri kullandı:

"ABD’den önce, IŞİD bölgeyi ele geçirmeden önce petrol kuyuları El-Nusra tarafından kullanılıyordu. Petrolü çalıp Türkiye üzerinden sattılar. Şimdi de ABD bölgedeki petrolü çalıp Türkiye’ye satıyor. Türkiye petrol satışında suç ortağı. Türk rejimi, önce El-Nusra, sonra IŞİD ve bugün de ABD ile bölgedeki petrolün satışı konusunda doğrudan rol oynuyor"

esad phoenix sana.jpg
Esad, Çinli Phoenix TV'ye konuştu / Fotoğraf: SANA

 

"Petrolün az bir kısmı bizde"

Suriye’deki savaşın başlangıcında petrol gelirlerinin sıfıra yaklaştığını söyleyen Esad, son iki yılda ele geçirilen kuyularla birlikte petrolün az bir kısmının Suriye’ye ait olduğunu ifade etti.

Esad, "Petrol kuyularının çoğu ABD’nin emrindeki terör örgütlerinin elinde olduğu için Suriye ekonomisine bir katkısı olmuyor" açıklamasında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU