Irak'ta bulunan toplu mezardan 643 sivile ait kalıntılar çıktı

Ölümlerin, Felluce’yi IŞİD'den kurtaran Iraklı milis grubuyla bağlantılı olduğuna inanılıyor

Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) askerleri, bir kamyonetin üzerinde zafer işareti yapıyor (AFP)

Irak'ta bir zamanlar IŞİD'le savaşa sahne olan bir bölgenin yakınlarında içinde 643 sivilin kalıntılarının olduğu toplu mezar bulunduğu belirtildi. Bu kalıntıların, Iraklı milislerin hedef aldığı kaydedilen Sünni bir aşiretin üyelerine ait olduğuna inanılıyor.

Suudi haber kuruluşu Al Arabiya'ya göre, resmi kaynaklar Felluce'nin 5 kilometre kuzeyindeki bir yol kenarında bulunan cesetlerin 2016'da kaybolan ve o zamandan bu yana kimsenin görmediği Muhemde aşiretine ait olduğunu doğruladı.

Bölgenin, Halk Seferberlik Güçleri (HSG) bayrağı altındaki Iraklı askerlerin kontrolünde olduğuna inanılıyor. Haşdi Şabi olarak da bilinen bu çatı milis grubu, ABD ve İsrail tarafından İran destekli olmakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD'in ülkeden kovulmasına katılan pek çok gruptan biri olan bu milisler, Felluce'nin 2016'da terör örgütünün militanlarından kurtarılmasında Irak devletine bağlı güçlerle birlikte verilen savaşta kilit rol oynadı.

Bununla birlikte, bölgenin kurtarılmasından kısa süre sonra Uluslararası Af Örgütü, HSG'ye mensup olduğu tespit edilen kişilerin karıştığı bir dizi adam kaçırma olayında en az 643 yetişkin erkek ve erkek çocuğunun kaybolduğunu bildirdi.

Kuruluş, sivillerin “sarı ev” olarak tanımladıkları bir yerde işkence altında, aç ve susuz tutulduğunu belirtti. Hayatta kalanlar, IŞİD üyesi olmakla suçlanıp başlarından ve vücutlarının diğer bölümlerinden dövüldüklerini söyledi.

İçlerinden biri Uluslararası Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İlk gün bize içecek hiçbir şey vermediler, ikinci günse 10 kişi için küçük bir şişe su getirdiler. Yaklaşık 300'ümüzü kamyona doldurdular, araba kirliydi ve iğrenç kokuyordu (...) Sanırım araç bizden önce çiftlik hayvanlarını taşımak için kullanılmıştı. Bizi ikişer ikişer kelepçelediler. Bir adam oracıkta öldü, sanırım susuzluktan ve nefes alamamaktan… Diğerleri çıkarıldı ve sonra silah seslerini duydum. Daha sonra da yanık kokusu aldım.

IŞİD'e karşı bölgedeki savaşın sona ermesinin ardından HSG'nin yüksek rütbeli isimlerinin amaçları askeri olmaktan çıkıp gitgide politikleşti ve grup Irak devletinin tüzel kişilik kazanmış bir parçası olmak için çaba sarf etti.

Ancak gruba yönelik uluslararası kınama sürdü. Şii ağırlıklı HSG birçok hizipten oluşuyor ve HSG şemsiyesi altındaki bazı milisler İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e bağlılık yemini ediyor.

Yakın zamanda istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi temmuz ayında yaptığı açıklamada, ABD'den gelen HSG'nin dağıtılması yönündeki çağrısının ardından söz konusu grubu Irak ordusuna katılmaya davet etmişti.

Ekim ayında da İsrail, milis grubun üslerine insansız hava araçlarıyla bir dizi saldırı düzenlemekle suçlanmıştı. Bu, Irak devletinin doğrudan dile getirmediği bir iddiaydı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU