ABD Savunma Bakanlığından İncirlik ve Kürecik açıklaması

Erdoğan’ın ‘Gerekirse İncirlik ve Kürecik’i kapatırız’ açıklamasına Pentagon’dan verilen yanıtta iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yapıldı

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) İncirlik ve Kürecik üsleriyle ilgili yapılan açıklamada, ABD’nin Türkiye ile işbirliğini sürdürmek için çaba sarf ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD askerlerinin iki üsteki varlığının Türkiye’nin onayıyla gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada şöyle dendi:

"Türkiye’deki askeri varlığımızı uzun vadeli işbirliğine bağlılığımızın ve NATO’daki stratejik ortağımızı korumanın bir sembolü olarak görüyoruz"

ABD Senatosu’nun 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak kabul eden tasarıyı onaylamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin gerektiği takdirde İncirlik ve Kürecik üslerini kapatabileceği sinyalini vermişti.

Erdoğan, “İncirlik Üssü'nün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Kapatılması gerekiyorsa İncirlik ve Kürecik'i kapatırız. Türkiye kabile ülkesi değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da benzer bir açıklamada bulunarak, ABD’nin Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik’in gündeme gelebileceğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU