Erdoğan: Gerekirse İncirlik ve Kürecik’i kapatırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosu'nda kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin tasarıya tepki göstererek, "Türkiye kabile ülkesi değildir" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu / Fotoğraf:AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Washington hattındaki gerginliği değerlendirirken “gerekirse İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılabileceğini” söyledi.

"Ermeni Soykırımı" tepkisi

A Haber-ATV ortak yayınında konuşan Erdoğan, ABD Senatosu’nun 1915’te yaşananları “Ermeni soykırımı” olarak tanımasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

Bu aldığınız kararların bir kıymetiharbiyesi yok. Çünkü bu kararlarınız tamamen siyasidir. 1 milyonun üzerindeki belgeyi açıyoruz, gelin inceleyin. Biz belgeyle konuşuyoruz. Sizin kabul etmeniz, bizim de sizin karşınıza çok daha farklı bazı parlamento kararlarıyla çıkmamızı gerekir. Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz elimiz boş duracak değiliz.  Amerika'da kızıl derililerle ilgili olarak konuşmamak mümkün mü? Kızıl derililer Amerika'nın yüz karasıdır. Afrika'da aynı durum söz konusudur. Biz de ne yapacağız. Tüm dünya kamuoyuna açıklayacağız. Batının ırkçılık ve tarihi sömürgeci olduğunu ortaya koyacağız.

Erken seçim sorusuna yanıt verdi

Cumhurbaşkanı, "Erken seçim olacak mı?" sorusunu, "Bizim seçimimiz 2023 Haziran'dır. Buradan bizim bir sapmamız söz konusu değildir." diyerek yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gerekiyorsa kapatırız"

Erdoğan sözlerinin devamında “İncirlik Üssü'nün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Kapatılması gerekiyorsa İncirlik ve Kürecik'i kapatırız. Türkiye kabile ülkesi değildir” dedi.

Libya mutabakatı

Libya ile yapılan mutabakata değinen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Sarraj oranın meşru bir başkanı, Hafter ise meşru bir başkan değil illegal bir yapısı olan bir kişi. Uluslararası mutabakatın olduğu bir isim de değil" dediAtılan adımlar konusunda bilgi veren Erdoğan, şöyle konuştu: "Yaptığımız çalışmalarda Libya'ya yönelik uluslararası haklardan kaynaklı mutabakat imzaladık. Bunlardan biri deniz yetki alanı diğeri ise güvenli ve askeri işbirliği ile ilgili. Bunlarla birlikte Türkiye aleyhinde tek taraflı adımlar atılmasına izin vermeyeceğimizi açıkça ortaya koyduk. Davet gelirse gereken adımları atarız. Libya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu daha önce söyledik. Bu adım ile Sevr ters yüz edilmiş durumda. Türkiye ile Libya'nın bu sınırı Yunanistan'ı rahatsız ediyor. Bu sularda Libya ve Türkiye'nin hakları var bu hakların korunması gerekiyor. Ülkemizin içinden ve dışında birileri bu konuda rahatsız oluyor. Kısa zamanda sismik araştırma ve sondaj çalışması başlayacak" Erdoğan, Libya'ya asker gönderimi konusunda ise böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye'ye gelecek olursa, nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir.

"Kanal İstanbul'un yapılması 6-7 yılı bulur"

Kanal İstanbul tartışmasına da değinen Erdoğan, şunları söyledi:

Bizim kontrolümüz altında olan bir kanal olsun. Bu güzellik İstanbul'umuza ayrı bir güzellik katacaktır ve biz bunun için adımı attık. Bu proje birilerini rahatsız ediyor. Ülkede bir dikili ağaçları yok. Biz inşallah bu projeyi yapacağız. Yap işlet devret ile müşteri bulduk bulduk. Olmazsa devlet bütçesi ile burayı yapacağız. Diğer ülkelerle görüşmelerimiz de var. Gerekli adımları atacağız. Kanal İstanbul projesi yapılması en az 6-7 yılı bulur. Dünyada adından bahsettirecek bir proje.

"Tahammül edemiyorum"

Kadına şiddet konusunda da değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı, "Kadına şiddet uygulayan kişi adli kontrolle serbest bırakılıyor. Ben buna tahammül edemiyorum. Cezasını çekecek" dedi.

"Vatandaş 'Allah razı olsun' derse mutlu oluruz"

Sağlık yatırımları konusunda şehir hastanelerinin yapımıyla ilgili bilgi veren Erdoğan şöyle konuştu:

Önceleri biz bu işi yap işlet devret işlemiyle yapalım dedik. Ve bunu ilk büyük şehirlerde başlattık. Bir kısmı bitti bir kısmının inşaatları devam ediyor. İstanbulumuzda İkitelli tarafında büyük bir hastane olacak. Yapımı devam ediyor. Ayrıca anadoluda da büyük bir hastanenin yapımı daha devam ediyor. Vatandaş, 'Devletimizden Allah razı olsun' derse biz mutlu oluruz.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU