29 yaşındaki belediye başkanından şehrin en fakirlerine ayda 500 dolar maaş

Michael Tubbs, evrensel temel gelir sisteminin testi niteliği taşıyan pilot uygulamayı bazı kişilerin başta “çılgınca” bulduğunu ancak bugüne dek başarı elde ettiklerini söylüyor

Genç belediye başkanı Tubbs, test edilen sistemin ulusal çapta uygulanabileceğini belirtiyor (AP)

ABD’de Kaliforniya eyaletinin küçük şehri Stockton büyük bir fikri testten geçiriyor.

Kentin en yoksulları arasında yer alan 125 kişiye şubat ayından bu yana koşulsuz şartsız ayda 500 dolar (yaklaşık 3 bin TL) ödeme yapılıyor.

“Evrensel temel gelir” yani bir ülkenin yurttaşlarına her ay hiçbir şart aramaksızın gelir sağlamasını öngören sisteme göre başlatılan pilot çalışma 18 ay sürecek.

Uygulamada geride kalan süreyi Business Insider’a değerlendiren Stockton Belediyesi’nin 29 yaşındaki Başkanı Michael Tubbs, denemeden ele edilen ilk bulguların başarı elde edildiği yönünde olduğunu söylüyor.

Ekonomik kriz nedeniyle 2012’de resmen iflasını duyuran ancak sonraki yıllarda önemli bir iyileşme kaydeden şehirde artık iflas kelimesinden bahsedilmese de nüfusun 4’te biri hala federal yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pilot çalışmadan gelen ilk verilere göre, temel gelir uygulamasından istifade eden kişiler şu ana kadar maaşlarının yüzde 40 kadarını gıdaya, yüzde 24’ünü Walmart ya da ucuz mağazalar gibi yerlerde alışverişe, yüzde 11’ini fatura ödemelerine ve yüzde 9’nu da benzin almaya veya arabalarını tamir ettirmeye harcadı.

Tubbs’a göre bu bulgular, temel gelir hizmeti sunulan halkın elde ettikleri parayı mecburi masraflarına ayırarak akıllıca harcadığını gösteriyor.

Bu gelir sistemine karşı çıkanlarsa nakit ödemelerin insanların iş bulma gayesi taşımalarını zayıflattığını ve maaş ödenen kişileri önemsiz harcamalar yapmaya sevk ettiğini ileri sürüyor.

"Mevcut yönetimin bu sistemi düşüneceğini sanmam"

Söz konusu çalışmayı iki yıl kadar önce ilk duyurduğunda bazı kişilerin “ürkütücü ya da çılgınca” bulduğunu aktaran Tubbs, “Şimdiyse bir şekilde yaygın hale geldi. Halk bu sistemin iyi taraflarını gerçekten tartışıyor. Çok başarılı olduğumuza inanıyorum” diyor.

Uygulamanın tüm ABD genelinde fakirliği azaltmanın bir yolu olabileceğini söyleyen Tubbs, bu yöntemin mevcut yönetim altında göz önünde bulundurulmayacağını düşündüğünü de ekliyor.

Genç belediye başkanı, “Amerikalıların büyük çoğunluğunun o noktaya gelmek istediğini biliyorum ancak -Beyaz Saray’daki ve Senato’yu kontrol eden partideki başta olmak üzere- ulusal liderliğin henüz o aşamaya gelmediğini düşünüyorum” diye konuşuyor.

 

 

Tubss’ın pilot çalışmasıyla bir kez daha gündeme gelen “evrensel temel gelir” kavramı, Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Richard Branson gibi isimlerden de ilgi görüyor.

Zuckerberg, Mayıs 2017’de Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, herkesin yeni fikirlerini hayata geçirebilmesi için evrensel temel gelir gibi fikirleri keşfetmek gerektiğini söylemişti.

CNN'in haberine göre Kaliforniya kenti bu uygulamanın denendiği ilk yer değil. Benzer programlar Finlandiya, İtalya, Uganda, Kamboçya ve Hindistan gibi ülkelerin hükümet birimlerinde ya da çeşitli organizasyonlarında hayata geçirildi.

Independent Türkçe, Business Insider, CNN

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU