Fransız Yeni Dalgası'nın ikonu Anna Karina hayatını kaybetti

Anna Karina onlarca filmde oyunculuk yapmasının yanında şarkıcılık ve yazarlık da yapmıştı

Kanserden hayatını kaybeden Fransız Yeni Dalgası'nın ikonu Anna Karina, 1961'de verdiği bir röportajda eski kocası Jean-Luc Godard hakkında "Ona özgüven verdim" demişti (Reuters)

Yeni Dalga döneminin en ünlü yönetmenlerinden Jean-Luc Godard'ın ilham perisi olarak görülen, Danimarkalı-Fransız aktris Anna Karina 79 yaşında kanserden hayatını kaybetti. 

Karina'nın menajeri Laurent Balandras AFP'ye yaptığı açıklamada oyuncunun cumartesi günü (14 Aralık) Paris'teki hastanede hayata gözlerini yumduğunu söyledi. Yaşamını kaybettiği sırada dördüncü eşi ABD'li yönetmen Dennis Berry'nin yanında olduğu belirtildi. 

Fransa Kültür Bakanı oyuncunun yaşamını yitirmesi sonrası Twitter hasabından "Bugün Fransız sineması öksüz kaldı. Efsanelerinden birini yitirdi" diye yazdı.

Hanne Karin Bayer adıyla doğan Karina'ya adını değiştirmesi tavsiyesini veren moda tasarımcısı Coco Chanel'di. 

Karina 1960'lı yıllarda eski eşi Godard'ın 7 filminde oynamıştı.

Bu filmler arasında yer alan "Pierrot le Fou" (Çılgın Pierrot), "Bande à Part" (Çete) ve "Une femme est une femme" (Kadın Kadındır) 'daki rolleriyle en çok tanındı.

Karina gençken bir aktris olmak için otostopla Danimarka'dan Paris'e gitti. Başarılı bir modellik kariyeri sonrası Godard'la karşılaştı.

Godard ünlü ilk filmi "A Bout de Souffle" (Nefes Nefese)'de ona çıplaklık içeren bir sahne önerdi ama reddedildi.

21 yaşında Berlin film festivalinde Kadın Kadındır'daki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü aldığında Godard'la evliydi.

Yönetmen Agnes Varda'yla da çalışan Karina  "Vivre Enasemble" filminin de yönetmenliğini yapmıştı.

2018'de AFP'ye verdiği röportajda 1965'te boşandığı eski eşi Godard hakkında şunları söylemişti.

Birbirmizi çok sevdik. Ama onunla yaşamak zordu. Size 'Sigara almaya çıkıyorum' deyip 3 hafta sonra dönebilecek biriydi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU