Eve dönüş yolundaki iklim aktivisti Greta Thunberg politikacılardan özür diledi

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg iklim değişikliği için sorumluluk almayan liderleri 'kurşuna dizme' çağrısı yapmış gibi anlaşıldığı konuşması için özür diledi

Greta Thunberg son olarak Madrid'de Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliği konferansına katılmıştı (Reuters) 

Thunberg sözlerinin şiddeti teşvik ettiği yönünde özellikle sağ kesimden gelen eleştiriler sonrası cuma günü İtalya’nın Torino şehrinde konuştu.

İsveçce’den doğrudan çeviri yaptığı İngilizce konuşmasındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Thunberg şu ifadeleri kullandı:

“Dün, liderlerimizi sorumlu tutmamız gerektiğini ve ne yazık ki, onları ‘duvara yaslamak’ gerektiğini söyledim. Bu, İsveçinglizce (Swenglish):  ‘att ställa någon mot väggen’ (birisini duvara yaslamak), birisinden hesap sormak anlamına geliyor. İkinci bir dilde doğaçlama konuşma yaparsanız başınıza bunlar gelir Eğer bunu yanlış anlayanlar varsa tabii ki özür diliyorum. Ben ve bütün okul eylemleri hareketinin şiddetin herhangi bir olası türüne karşı olduğumu ne kadar vurgulasam az. Bunu söylememe gerek bile yok ama yine de söylüyorum.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel ısınmaya karşı hükümetleri sorumlu tutma amaçlı eylemlerin dünya genelindeki simgesi haline gelen Thunberg önceki konuşmasında liderlere hitaben, “Fakat bunu yapamamalarını sağlamalıyız. Onları duvara yaslamak için gerekeni yapacağız ve bizim geleceğimizi korumak için işlerini yapmaları gerekecek” demişti.

Trenden fotoğraf paylaştı

Thunberg eve dönüş yolunda bindiği trenden fotoğraflarını paylaştı.

Bavulların arasında yerde oturuken görülen Thunberg Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Almanya'nın aşırı kalabalık trenlerin de seyahat. Sonunda eve dönüyorum!" yazdı.
 

Kimi Twitter kullanıcısı Avrupa ve ABD'de iklimle ilgili farklı etkinliklere katılmak için aylardır tren ve gemi kullanarak seyahat eden Thunberg'e iyi yolculuklar dileklerini iletirken kimileri de Madrid'den evine kadarki yolculuğunda Thunberg'in yer bulmamasına üzüntülerini ifade etti. 

Thunberg gelen yanıtların ardından yaptığı ikinci paylaşımdaysa "Basel'den gelen trenimiz trafiktan çıkarıldı. O yüzden iki farklı trende yerde oturduk.Ama Göttingen'den sonra oturdum. Bu tabii ki sorun değil ve hiçbir zaman da olmadı. Aşırı kalabalık trenler harika bir işaret, demek ki trenle seyahate talep fazla! "diye yazdı.
 


İklim kriziyle ilgili mücadelesi nedeniyle Time dergisinin Yılın Kişisi seçtiği Thunberg iklime zarar verdiği gerekçesiyle seyahatlerinde uçak kullanmıyor. 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU