Kucağındaki bebeği polis tarafından zorla çekilip alınan kadına 625 bin dolar ödenecek

"Ben sadece bir numaradan, bir fişten ve bir sorundan ibarettim ve biliyorum ki çok fazla kişi her gün aynısını deneyimliyor"

Kucağındaki çocuğu polis tarafından çekilip alınan ve şiddet kullanılarak tutuklandıktan sonra Rikers Adası'na gönderilen kadın, New York şehir yönetimiyle 625 bin dolarlık (yaklaşık 3 milyon 630 bin TL) uzlaşmaya vardı.

Brooklyn'deki bir sosyal hizmetler merkezinde geçen yıl New York Şehri İnsan Kaynakları İdaresi'nin (HRA) güvenlik görevlileri ve New York Şehri Polis Teşkilatı'ndan (NYPD) polis memurlarının "insanlık dışı" tutuklamasına maruz kaldığını belirten 23 yaşındaki anne Jazmine Headley, geçen yaz şehir yönetimine karşı dava açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocuk bakım yardımı hakkında bilgi almak üzere merkezi ziyaret eden Headley'e kalabalık bekleme odasında ayakta durması söylendi. Aktarılanlara göre, saatlerce ayakta duran anne, kucağındaki bir yaşındaki oğluyla birlikte en sonunda bekleme alanının zeminine oturdu.

Ardından aniden durum kızışmaya başladı ve belediye başkanının bir sözcüsünün ifadesiyle "asla yaşanmaması gereken" bir "insafsızlığa" dönüştü.

Çok sayıda güvenlik görevlisi, yerde oturan ve bebeğini tutan genç anneye fiziksel müdahaleye başladı. Olaya dair bir video kaydında, bir NYPD polis memurunun bebeği defalarca elleriyle tutarak çekip almaya çalıştığı, hızlıca çektiği ve ardından bir şok tabancası çıkararak olayı izleyenlere doğrulttuğu görüldü.

Video boyunca anne Headley'in attığı çığlıklar duyulabiliyor:

Oğlumun canını yakıyorlar! Oğlumun canını yakıyorlar!

Polisler sonuçta bebeği anneden ayırdı, anneyi sürükleyerek odadan çıkarıp tutuklanmaya mukavemetten gözaltına aldı.

Ardından Headley, belediye başkanının kısa süre önce yaptığı açıklamayla 10 yıl içinde kapatılacağını duyurduğu maksimum güvenlikli bir cezaevi olan Rikers Adası'nda 4 gece 5 gün kaldı. Headley'e yöneltilen suçlamalar daha sonra geri çekilirken Brooklyn Bölge Savcısı Eric Gonzalez, "Bu olay farklı bir biçimde ele alınmalıydı" dedi.

Yaşadıklarıyla ilgili şubat ayında belediye meclisindeki bir oturumda ifade veren anne, daha fazla "güvenlik görevlisi değil, sosyal hizmet görevlisi" çağrısında bulundu ve izleyenlerden ayakta alkış aldı.

Haber sitesi Gothamist'e göre, Headley ağlayarak şunları söyledi:

Ben sadece bir numaradan, bir fişten ve bir sorundan ibarettim ve biliyorum ki çok fazla kişi her gün aynısını deneyimliyor (…) Mesele, sadece tutuklanmış olmam değil, bana yardım etmesi gereken insanların acımasız tavrıydı. Benim durumumda, sadece oturuyordum. Barışçıl bir davranış.

Headley'in şiddet kullanılarak tutuklanmasının ardından New York Sosyal Hizmetler Müdürü, şehir genelinde "asayişi sağlamakla görevli memurların" hepsinin vücut kamerası takmaya başlayacağını duyurdu. Aynı zaman iki HRA güvenlik görevlisinin de işine son verildi.

Ancak haberlere göre, tutuklama eylemine dahil olan hiçbir NYPD polis memuru resmi disiplin cezası almadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU