Meksika, NAFTA’nın yerini alacak anlaşmaya dair ABD’nin teftiş talebini reddetti

Meksika, ABD Kongresi’nin NAFTA’nın yerini alacak anlaşma kapsamında Meksika fabrikalarının teftiş edilmesi talebini reddetti

Anlaşma 10 Aralık'ta Meksika'nın başkentinde imzalanmıştı (Reuters)

Meksika cumartesi günü, NAFTA’nın yerini alacak yeni ticaret anlaşması kapsamında ABD Kongresi’nin Meksika fabrikalarını Amerikalı müfettişlerin teftiş etmesi teklifini reddetti. Yeni anlaşma kapsamında asgari ücret ve iş güvenliğine yönelik sıkı tedbirler öngörülüyordu. Daha önce emek piyasasına yönelik değişiklikleri ABD ve Kanada’nın karşılayabildiği ancak Meksika’nın bu konuda yetersiz kaldığı aktarılmıştı. 

AFP'nin aktardığına göre ABD, Meksika ve Kanada arasında gerçekleşecek anlaşmanın onaylanması kapsamında, Demokratlar ABD Kongresi’nde Meksika’nın öngörülen değişikliklere uyumlu olup olmadığını denetlemeyi önerdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meksika Senatosu perşembe günü iki yıl süren görüşmelerin ardından ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesini onaylamıştı.

Meksika adına görüşmelere katılan Jesus Seade cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada beklentilerin çoğunun karşılandığını ancak geçen salı Meksika’nın başkentinde üç ülkenin imzaladığı anlaşmada teftiş önerisinin yer almadığını ve Meksika’nın bu koşula dair bilgilendirilmediğini söyledi. 

Ayrıca Meksika’nın kanunlarına göre Amerikalı müfettişlerin herhangi bir teftiş yetkisinin bulunmadığını ekledi.

25 yıllık NAFTA’nın yerini alacak yeni anlaşmaya göre çevre ve emek kurallarını ihlal eden işletmelere para cezası uygulanabilecek. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU