15 Temmuz'da "Kışlalara dönün" emri veren dönemin 3. Kolordu Komutanı darbe girişimi davasında iki buçuk yıl sonra beraat etti

Erdal Öztürk, 15 Temmuz gecesi canlı yayında birliklere "Kışlalara dönün" emrini vermişti

15 Temmuz'da 3. Kolordu Komutanı olan Erdal Öztürk darbe davasında beraat etti.

15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla yargılanan dönemin 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk beraat etti.

Darbe girişimi gecesi saat 00.56 ve 02.05'te iki televizyon kanalına canlı telefon bağlantısı yapan Öztürk, birliklere "Derhal kışlalara dönün" emri vermişti.

Öztürk, 400 kişilik atama listesinde adı olduğu gerekçesiyle ertesi gün İnegöl'de gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Bir yıldan fazla cezaevinde kalan Erdal Öztürk Eylül 2017'de tahliye edildi.

Daha sonra dosyası İstanbul'daki ana darbe davasından ayrılan Erdal Öztürk hakkında "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarından dava açıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında cumhuriyet savcısı, sanığın toplanan deliller doğrultusunda emrindeki birliklere "darbeye iştirak edilmemesi ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması" yönünde emir verdiğini ve darbeye kalkışan örgütsel yapıyla ilişkide olduğuna dair delil elde edilemediğini kaydetti.

Sanığın sadece sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirilmesinin suçun gerçekleşmesi için yeterli delil olarak kabul edilemeyeceğini vurgulayan savcı, sanığın mahkumiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı somut delil elde edilemediğini, buna göre atılı suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığının tüm dosya kapsamında anlaşıldığını belirtti. Öztürk'ün beraat ettirilmesi talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti Erdal Öztürk'ün "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarını işlemediğinin sabit olması nedeniyle beraatine karar verdi. 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU