Süleyman Soylu ile HDP'li vekiller arasında tartışma: Ben Anayasa'yı okurum, senin gibi PKK tüzüğünü okumam

Meclis'teki konuşmasında HDP'li vekillerle tartışma yaşayan İçişleri Bakanı Soylu, ""Çukur ve barikat olayları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan vatandaşlarımızın da nefretini kazanan olaylardır" dedi

TBMM Genel Kurulunda, Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri bakanlıklarının bütçelerinin görüşmelerinde kürsüye çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile HDP'li vekiller arasında tartışma yaşandı.

Soylu, kendisine tepki gösteren HDP'li vekillere dönerek, "Ben Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı okurum, sizin gibi PKK tüzüğünü okumam" dedi.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık'ın, kendisinin DP Genel Başkanı olduğu dönemde söylediği "Kürt sorunu çözülmeden yeni bir anayasa yapmak mümkün değildir." ifadesine ilişkin Soylu, şunları kaydetti:

"Ben 10,5 yıl önce Demokrat Partiliydim. Ben o sözleri söyledim ama onların öncesi var. Ben o sözleri bugün de söylüyorum. Neden söylüyorum? Çukur barikat olaylarıyla, 15 Temmuz'la niçin karşılaşmışsak o gün de biz güzel cumhuriyetimizi kurup, birlik ve beraberlik içinde olduktan sonra bu sürecin tamamıyla karşılaştık. Eğer biz bu süreci iyi anlayamazsak gelecek nesillerimize iyi anlatamazsak bundan sonra da aynı işlerle karşılaşabiliriz diye bunu defalarca ifade ettim, anlattım ve o sözlerimin arkasındayım"

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cizre'de PKK'lı teröristlere yönelik 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 2016'da tamamlanan operasyon sırasında sokağa çıkma yasağı olduğunu belirterek, Silopi'de hayatını kaybeden Taybet İnan'ın cenazesinin 7 gün sokaktan alınamadığını söyledi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın "Cesedin altına bomba yerleştirildi" ifadesi üzerine Kaçmaz "Taybet İnan mı bombayı yerleştirdi?" diye sordu.

Kaçmaz'ın "(Türk ordusu yapmaz) dediniz, Türk ordusu bu Meclisi bombaladı" sözleri üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç araya girerek, "Bombalama teröristler tarafından yapılmıştır. Bunu düzeltin" uyarısında bulundu.

HDP'li Kaçmaz: Birileri Kürt meselesini kaşıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Terör örgütüne teslim mi olacak devlet? Terör örgütüne devlet teslim olmaz" dedi. 

Cizre'deki operasyonlar sırasında da askerin içinde hainler olduğunu kaydeden Kaçmaz, "Birileri, Kürt meselesini kaşıyor. Kürt meselesinde inkar bu sorunlara sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

HDP Şırnak Milletvekili Kaçmaz, 1990'lı yıllarda yapılanların 2015'e sirayet ettiğini belirterek, "2015'te yapılan bu katliamların da bir daha benzer acılara sebep olmaması için bu meseleyi sulh ile çözeceğiz" diye konuştu. 

Kaçmaz'ın "Bu katliamları yapanlar da elbet bir gün hesap verecek" sözleri üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Katliamı yapan PKK'dır. Hadi oradan" diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. TBMM Başkanvekili Bilgiç, tartışmanın büyümesi üzerine birleşime ara verdi.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU