Çevreciler yine grevdeydi: Birleşmiş Milletler İklim Konferansı sonuçsuz mu kaldı?

Dünyanın dört bir yanındaki iklim aktivistleri, yetkililerin eylemsizliğine tepki gösterdi

(Twitter / Greta Thunberg)

25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP25) ek görüşmelerle birlikte bugün sona ermesi bekleniyor. Konferansın sonuçsuz kaldığına yönelik yorumlar yapılırken, ‘Henüz çok yolumuz var” diyen aktivistler de Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında greve çıktı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, 2 Aralık’ta başlayan konferansın önceden 13 Aralık olarak belirlenen kapanış gününde, sosyal medya hesabından taraflara seslendi. Guterres, iklim hedeflerini bilimsel verilere göre belirleme ve hedeflerde ısrar etme çağrısı yaptı.

Öte yandan taraflar, hem karbon piyasaları hem de kayıp zarar mekanizmasına dair henüz uzlaşma sağlayamadı. Bu iki konu, Paris Anlaşması'nın uygulanmasında kuralları belirlenmemiş iki temel mesele olarak masada duruyor. Özellikle Avustralya ve Brezilya’nın Kyoto döneminden kalan kredileri yeni karbon piyasaları rejimine taşımak istemesi görüşmelerin uzamasına neden oluyor.

Çarşamba sabahı Greta Thunberg’in de aralarında bulunduğu iklim aktivistleri, iklim krizine karşı somut adımlar atılmamasını protesto etmek için sahnede oturma eylemi yaptı.

Bu aktivistlerden Greenpeace Direktörü Jennifer Morgan, “25 yıldır iklim zirvelerine katılırım. Bu duvarlar arasında olanlar ile dışarıda olanlar arasındaki fark, hiçbir zaman bu kadar büyük olmamıştı” diye konuştu. Morgan sözlerine şöyle devam etti:

25 yıldır, bu zirvelere, liderleri bilimi dinlemeleri, bu halen çözülebilir olan krizi önlemek için beraber çalışmaları ve gezegeni kirleten alçak bencilliğe ışık tutmaları konusunda uyarıyorum. Dinlemiyorlar.

Diğer aktivist, Uruguaylı Hilda Flavia Nakabuye de şu ifadeleri kullandı:

Benim gelecek nesilim, bana, doğa bencil ve açgözlü insanlar tarafından yok edilirken sen neredeydin, ne yaptın diye sorduğunda ne cevap vereceğim? Bencil olmayı bırakın ve herkese eşit davranın.

“Niye zamanımız varmış gibi davranıyoruz?” diye soran Nakabuye, konuşmasına şöyle devam etti:

Hepiniz iklim krizinden bahsediyorsunuz, ama kriz yokmuş gibi davranıyorsunuz. Sevgili liderler, iklim eyleminde liderliğe ihtiyacımız var, söylemde değil.

Greta ise karbon bütçesinden 8 yılımız kaldığından bahsederek, bunun kendisinin görüşleri olmadığını, bunun kimsenin görüşü olmadığını ve bilimin bu gerçeği ortaya koyduğunu ifade ederek, liderleri eyleme geçmeye çağırdı.

Diğer sivil toplum temsilcileri ve aktivistler de iklim eylemsizliğine karşı salonun kapısında eylem yaptı. Ancak protesto, güvenliğin sert tepkisiyle karşılaştı. Aktivistler dışarı çıkarıldı ve sivil toplum temsilcilerinin içeri girmesine izin verilmedi. Eylemcilere destek veren gözlemci statüsündeki sivil toplum temsilcileri de salona giremedi.

Aktivistler grevde: Hepimiz biliyoruz, Afrika yanıyor

Eylemcilere yönelik müdahale ve müzakerelerin yavaş ilerlemesi üzerine Fridays of Future (Gelecek için Cumalar) hareketi, iklim aktivistlerini küresel greve çağırdı. 13 Aralık Cuma, sivil toplum temsilcileri ve genç aktivistler zirvenin yapıldığı Madrid başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanında sokağa çıktı.

Madrid’de Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri, COP 25’e giden yolu kapattı ve caddeyi işgal etti. Eylemciler, müzakereler başarısız olsa da yola devam edeceklerini söyledi:

 

Greta Thunberg de İtalya’nın Turin kentindeki greve katıldı. Çok sayıda iklim aktivisti Greta’ya destek için bir araya geldi. Okul grevinin 69. haftasına girdiğini söyleyen Greta, protestonun fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı:
 


İskoçya’daki eylemciler de küresel greve destek verdi. Grevdeki 47. haftalarını sosyal medyadan paylaşan öğrenciler, “Sesleri COP25 tarafından kesilen yerli halkın yanındayız” dedi:
 


Eylülde binlerce kişinin sokağa çıktığı Sydney’den eylemciler de 13 Aralık Grevi’ne katıldı. Ancak eylemciler, polis yüzünden lokasyon değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi:
 


Grevlere iklim açısından kırılgan durumdaki Kongo’dan da ses geldi. Nyombi adındaki genç bir aktivist, 4. gününe giren grevini “Hepimiz biliyoruz, Afrika yanıyor” diyerek paylaştı:
 


“Zirveye değil, harekete güven”

İklim grevine Türkiye’den aktivistler de katıldı. Sıfır Gelecek kampanyasının çağrısıyla Taksim’de buluşan aktivistler Madrid’de yaşananlara tepki gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan Elif Ünal, “Devletler bir kez daha şirketlerin sponsorluğunda bir araya geldiler ve iklim değişikliğini durdurmak üzere acil önlemler almaları gerekirken zirve boyunca karbon ticaretini konuştular” dedi.

Greta’nın bir kez daha haklı çıktığını söyleyen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

İklimi aktivisti Greta Thunberg Madrid’te 6 Aralık günü gerçekleşen ve yarım milyon kişinin katıldığı dev yürüyüşte COP’tan hiç bir şey beklememek gerektiğini söylemiş, ‘Umut dört duvar arasında değil burada, sokakta’ demişti.

 

WhatsApp-Image-2019-12-13-at-20.56.54-e1576259959115-800x400.jpeg
(Tunahan Turhan)

 

Türkiye’deki iklim grevlerinin ilk çağrısını yapan 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ise şöyle konuştu:

Madrid'deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesini kesmek istediler. Fosil yakıt şirketleri ise içeride kaldı. Bu adaletsizliği ve insan haklarının ihlalini kabul edemeyiz. Haklarımız ve geleceğimiz için ayağa kalkmalıyız.

Parents For Future hareketinden Nil Sarrafoğlu da “Barışçıl bir protestonun şiddetle karşılanması bizim için kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

Protestocular, “Zirveye değil, harekete güven” diyerek eylemi sonlandırdı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU