Finlandiyalı bakan Instagram'da açtığı anketi sildi: IŞİD gelinleri ülkeye dönsün mü, dönmesin mi?

Parti lideri özür dilerken, "Böyle bir tarz başarısızdı" dedi

Katri Kulmuni bu hafta Finlandiya'nın ekonomi bakanı oldu (Reuters)

Finlandiyalı bakan, hükümetin IŞİD'le bağlantısı olan kadınların ya da sadece çocuklarının Suriye'den dönmesine izin verip vermemesi gerektiğine dair oluşturduğu Instagram anketini sildi ve özür diledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta ülkenin ekonomi bakanı olan Katri Kulmuni, oluşturduğu anket nedeniyle insan hakları grubu tarafından eleştirildi.

Kulmuni​'nin liderliğini yaptığı Merkez Parti, IŞİD'le bağlantılı annelerin Suriye'den dönmesine izin verilmesine karşı çıkıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa medya direktörü Andrew Stroehlein, perşembe günü attığı Twitter'da yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

Finlandiya, ciddi misin? Eğer doğruysa, bu çok kötü. Bir devlet vatandaşlarının haklarına her koşulda saygı duymalı, vatandaşlarıyla ilgili hayat memat meselesi olan kararları sosyal medya üzerinden halk oylamasına sunmamalı. Sırada ne var, stadyumdaki tezahüratların şiddetine göre belirlenecek idamlar mı?

32 yaşındaki Kulmuni, liderliğini yaptığı partinin görüşlerini ifade ettiğini dile getirdi ve 5 partiden oluşan koalisyon hükümetindeki diğer partilerle konu üzerine yaşanan düşünce farklılıklarının altını çizdi.

Kulmuni cuma günü Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Çetrefilli konu üzerine sosyal medyada tartışma hedefim başarısız oldu. Anket için özür dilerim" ifadelerini kullandı.

IG (Instagram) anketim kınamaya neden oldu, anket kaldırıldı. Böyle bir tarz başarısızdı.

Bahsi geçen olay, ülkenin yeni başbakanı Sanna Marin'in hükümetin, dışişleri bakanlığının çocukların ülkeye dönüşü için hazırladığı plana devam etmesine "sessiz destek" verdiğini ifade etmesinin ardından gerçekleşti.

Fakat dışişleri bakanı Pekka Haavisto, çocukların anneleri olmadan ülkeye iade edilemeyeceğini çünkü Suriyeli Kürt kuvvetlerinin çocukların annelerinden ayrılmasına karşı çıktığını söyledi.

Pek çok Avrupa ülkesi, IŞİD savaşçılarıyla evlenmek için Suriye'ye giden vatandaşlarıyla nasıl baş edeceği üzerine kafa yormayı sürdürüyor.

En az 11 Finlandiyalı kadın ve 30'dan fazla çocuk El Hol kampında tutuluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU