Iraklı siyasetçi Hekim'den göstericilerin taleplerinin bulunduğu yol haritası: Erken seçime gidilsin

Hekim, Twitter’dan yaptığı açıklamada protestocuların taleplerinin yer aldığı bir yol haritası önerisinde bulundu

Fotoğraf: AA

Irak'taki Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el Hekim, 1 Ekim’den beri hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen protestocuların taleplerinin yerine getirilmesini içeren 3 aşamalı bir yol haritası yayınladı. 

Hekim, Twitter’dan yaptığı açıklamada, göstericilerin taleplerinin yer aldığı yol haritasının ilk adımında ülkede geçici hükümeti kuracak ve tüm kesimin de rızasını alacak yeni bir başbakanın seçilmesi olduğunu ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hekim, ikinci adım olarak meclis çatısı altında adil ve insaflı seçim yasasıyla şeffaf ve bağımsız bir seçim komisyonun kurulmasını yer aldığını kaydetti. 

Göstericilerin 3'üncü talebinin de erken seçimlere gitmek olduğun belirten Hekim, halkın bu vesileyle anayasal hakkını kullanarak temsilcilerini seçebileceğini dile getirdi. 

 

Irak'ta muhalefet cephesinde bulunan Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Akımı, Mayıs 2018 seçimlerine 329 sandalyenin bulunduğu meclise 19 milletvekili gönderebilmişti. 

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler

Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde yüzlerce kişi öldü, 20 bine yakın kişi ise yaralandı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU