Corbyn'in istifasından sonra İşçi Partisi'nin yeni lideri kim olacak?

Corbyn bir "değerlendirme" sürecinin gerektiğini ama İşçi Partisi'ni bir sonraki seçime hazırlayan kişi olmayacağını söylüyor

Jeremy Corbyn, Muhafazakarların tek başına iktidar olduğu seçimin ardından istifa edeceğini açıklamıştı (Reuters)

İşçi Partisi'nin (Birleşik Krallık) savaş sonrası dönemdeki en kötü genel seçim sonuçlarının ardından partinin gelecek planı şimdiden tartışma konusu oldu. Cuma sabahının erken saatlerinde yenilgiyi kabul eden Jeremy Corbyn gelecekteki herhangi bir genel seçim kampanyasında "partiyi yönetmeyeceğini" açıkça belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi Partisi'nin 1935'den beri aldığı en düşük sandalye sayısına sahip olduğu netleştikten sonra Corbyn şimdi bir "değerlendirme" süreci gerektiğini ve bu zorlu aşamada görevini sürdüreceğini açıkladı.

Fakat herhangi bir siyasi otoriteden yoksun olan İşçi Partisi liderinin geleceği artık kendi elinde değil. Partideki parlamento üyeleri şimdiden derhal istifa etmesini talep ediyor ve önümüzdeki saatlerde bu baskı fazlasıyla büyük olacak.

Aşağıda, The Independent'ın yaklaşan liderlik yarışındaki olası isimler hakkındaki değerlendirmesini okuyabilirsiniz.

Rebecca Long-Bailey

Partinin mevcut sol-kanat liderliğinin kilit müttefiklerinden, Salford & Eccles milletvekili bazı kesimlerce Corbyn'in doğal halefi olarak görülüyor ve "sosyalist olmaktan gurur duyduğunu" söylüyor. Gölge kabinenin maliye bakanı John McDonnell'ın hayli saygı duyduğu Long-Bailey, hem Corbyn'in yerine başbakanın sorularını cevapladığı hem de genel seçim tartışmalarındaki performansı nedeniyle takdir edilmişti.

Old Trafford futbol sahasının yanında büyüyen gölge kabine ticaret bakanı çalışma hayatına bir rehin dükkanında tezgahtarlık yaparak başlamıştı. 

 

reuters.jpg
Gölge kabine Ticaret Bakanı Rebecca Long-Bailey (Reuters)

 

Seçim sonuçları açıklandıkça, partinin lideri olmak isteyip istemediğine dair sorulara her zaman mesafeli durmuştu. “Bu düşündüğüm bir şey değil, bence bu geceyi atlatmamız, kime neyin düştüğünü görmemiz gerekiyor; sonra bir parti olarak yeniden toparlanacağız, neler olduğunu ve bir sonraki adımların ne olması gerektiğini değerlendireceğiz” demişti.

Angela Rayner

Gölge kabine eğitim bakanının Corbyn'ın istifası sonrasında partinin lider seçenekleri arasında olması muhtemel. Rayner bir belediye mülkünde büyüdü, yerel çok amaçlı okulundan diploma almaksızın ayrıldı ve ilk oğlu Ryan'ı 16 yaşında doğurdu. 

Sendikal hareket saflarında yükseldi ve 2015'te Ashton-under-Lyne temsilcisi olarak seçilmeden önce Unison'ın en üst düzey seçilmiş yetkilisiydi. Mevcut görevinde Labour'un “ulusal eğitim hizmeti”ne öncülük etmiş ve üniversite harçlarının kaldırılmasını desteklemişti. 

 

reuters1.jpeg
Gölge kabine Eğitim Bakanı Angela Rayner (Reuters)

 

Yıkıcı seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte Rayner “Canını dişine takıp çalışan tüm gönüllülerimize, çalışanlarımıza ve aktivistlerimize teşekkür ederim. Çıkış anketinin inanılmaz derecede yıkıcı olduğunu biliyorum, ancak büyük hareketimize ve Birleşik Krallık'a (BK) olan inancımızı sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Emily Thornberry

Corbyn'in seçim bölgesi komşusu ve arkadaşı Emily Thornberry, partinin Brexit duruşunu eleştirmiş ancak liderliğe sadık kalmıştı ve İşçi Partisi'ni çeşitli yurtdışı ziyaretlerinde temsil etmişti. 

59 yaşındaki Thornberry, bir insan hakları avukatı ve akademisyen olan babası ailesini terk ettikten sonra annesiyle birlikte Surrey'deki Guildford yakınlarında, bir belediye mülkünde büyüdü. Bir keresinde “Ben İşçi Partisi'nde doğdum. Mektup kutusuna ulaşabileceğim yaşa geldiğimde broşür dağıtıyordum" demişti.

İlk kez 2005'te Güney Islington'dan seçilen parlamento üyesi gölge Dışişleri Bakanı'nın liderlik için bir hamlede bulunması bekleniyor, fakat parti lider adayını kalesi olan Londra'nın dışında arıyor olabilir.

 

reuters2.jpg
Gölge kabine Dışişleri Bakanı Emily Thornberry (Reuters)

 

Koltuğunu Corbyn'le aynı bölgede geri kazandıktan sonra “Bu gece acı çekiyor olabiliriz, ancak mağlup edilmedik. Boris Johnson'a kavgamızın bitmediğini, kavgamızın yeni başladığını söyleyeceğiz” diye konuşmuştu.

Keir Starmer 

Partiyi yönetmeye dair bir isteği olduğu kuşku götürmeyen eski başsavcı partideki solcu ve merkezciler tarafından da son derece saygı görüyor. İşçi Partisi'nin gölge Brexit Bakanı olarak partinin nihayetinde ikinci bir referanduma destek vermesinde kilit rol oynadı. 

Parlamento üyesi olmadan önce bir insan hakları avukatıydı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere uluslararası mahkemelerde davalar yürütüyordu.

Bu yılın temmuzunda parti üyeleri arasında yapılan bir YouGov anketine göre Jeremy Corbyn bir sonraki seçimden önce koltuğunu bırakırsa iyi bir lider olma konusunda diğer adaylara fark atmıştı ve favori olarak görülüyordu.

 

reuters3.jpg
Gölge kabine Brexit Bakanı Sir Keir Starmer (Reuters)

 

Holborn ve St. Pancras'ta tekrar seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada, “Genel sonuçtan saklanmanın anlamı yok. Sonuçlar yıkıcı. İşçi Partisi hükümetine çaresiz bir ihtiyaç duyan milyonlarca insanın canını yakacak. On yıllık Muhafazakar kemer sıkma politikası altında çok acı çektiler ve bu sonuç yüzünden daha fazla acı çekecekler. Şimdi sonuçları değerlendirmeli ve yeniden yapılanmalıyız” diye konuşmuştu.

Jess Phillips

Birmingham Yardley temsilcisi İşçi Partisi liderliğinin önde gelen muhaliflerindendi ve cuma sabahının erken saatlerinde yaptığı zafer konuşmasında partisinin "yapısal değişime" ihtiyacı olduğuna dair fikri netti. 

Phillips “Gerçek şu ki, İşçi Partisi sadece bir kişiden kurtularak her şeyin tastamam olacağını beklemeyip çok daha fazlasını yapmak zorunda” diye konuşmuştu.

 

uk parliament.jpg
Jess Phillips partinin önde gelen muhaliflerinden (BK Parlamentosu)

 

Parlamentoya seçilmeden önce Phillips kadınlara yönelik aile içi istismar mağdurlarını destekleyen Women's Aid (Kadınların Yardımı) için çalışmıştı. Daha önce liderlik pozisyonu boş kalırsa parti lideri olmak istediğini belirtmişti, ama İşçi Partisi'nin sol kanat üyeleri göz önünde bulundurulursa Phillips'in liderlik yarışında ilgi kazanması hayli güç olacaktır.

Yvette Cooper

Cooper 2015'te İşçi Partisi başkanlık seçiminde üçüncü olmuştu, Corbyn'in %59 oyunun yanında oyların yalnızca yüzde 19'unu alabilmişti. Fakat son yıllarda işlevi bakanları haşlamak olan Avam Kamarası Dahili İşler Komitesi Başkanı olarak yüksek profilden seyreden Cooper liderlik için ikinci bir hamlede bulunabilir.  

 

reuters4.jpg
İşçi Partisi Parlamento Üyesi Yvette Cooper (Reuters)

 

Diğer muhtemel rakiplerin aksine, 1997'den beri parlamento üyesi olan ve Gordon Brown hükümetinde hazine genel sekreterliği ve iş ve emeklilikten sorumlu devlet bakanlığı yapan Cooper'ın hükümet tecrübesi var. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU