İYİ Parti asgari ücretin 2 bin 650 lira olmasını önerdi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, ‘Asgari ücretin 2 bin 650 lira 50 kuruş olmasını önerdi. Paçacı, asgari üretin vergiden muaf tutulmasını da istedi

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmeleri hakkında basın toplantısı düzenledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının incelenmesi gerektiğini söyleyen Paçacı, hükümetin kendi içinde önceden belirlediği asgari ücret miktarını göstermelik görüşmeler sonucunda açıkladığını ve bu karara itiraz edilemediğini iddia etti.

Tiyatro oyunu niteliğinden öteye geçmiyor

İşçi ve işveren temsilcilerinin karara karşı herhangi bir yaptırımının söz konusu olmadığını belirten  Paçacı şunları söyledi:

Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücret rakamını bildirmekte, ilgili bakan da bunu deklare etmektedir. Komisyon görüşmeleri ise topluma karşı sergilenen bir tiyatro oyunu niteliğinden öteye geçmemektedir. Göstermelik olarak yapılan bu asgari ücret görüşmeleri, devlet ciddiyetine ve sosyal devlet kavramına ters ve yakışıksız kalmaktadır.

Asgari ücretin belirlenme yönteminin demokratik olmadığını savunan Cihan Paçacı, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4. ülke olduğunu belirtti.

Vergiden muaf tutulsun

İYİ Parti olarak asgari ücret tespitinde insanca yaşama kriterlerinin dikkate alınması gerektiğine inandıklarını söyleyen Paçacı, şunları kaydetti:

Asgari ücret mutlak surette vergiden muaf tutulmalıdır. Ayrıca asgari ücret tespitinde kullanılan, enflasyon kriteri hesaplama yöntemi değiştirilmelidir. TÜİK tarafından hesaplanan genel enflasyon oranı değil, asgari ücretlinin bütçesindeki en önemli harcama kalemlerini oluşturan gıda, barınma, ısınma, ulaşım ve eğitim harcamaları baz alınarak hesaplanacak Özel Enflasyon Oranı (Endeksi) üzerinden asgari ücrete zam yapılmasını öngörmekteyiz.

2020 yılı için geçerli asgari ücretin vergiden muaf tutulup 2019 TÜİK enflasyon artış oranı ilave edilerek 2 bin 865 lira 40 kuruş brüt, net olarak ise 2 bin 650 lira 50 kuruş olması sağlanmalıdır.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU