Cezayir'de Buteflika'yı deviren halk hareketinin boykot ettiği seçimi eski rejimin başbakanı kazandı

Protestolar ve boykotun gölgesinde geçen seçimlerde katılım yüzde 40’ta kaldı

Seçimin galibi Abdulmecid Tebbun, Buteflika'nın uzun süren iktidarı sırasında birçok görevde bulunmuştu (Reuters)

Cezayir’de Abdulaziz Buteflika’nın nisan ayında çekildiği cumhurbaşkanlığı makamının yeni sahibi belli oldu.

Buteflika döneminin seçkin isimlerinin yer aldığı gerekçesiyle boykotun gölgesinde geçen seçimde katılım yüzde 40’ta kalırken, ön sonuçlara göre kazanan adayın Abdulmecid Tebbun olduğu açıklandı.

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Muhammed Şerafi, 4 rakibini geride bırakan Tebbun’un oyların yüzde 58,15’ini aldığını duyurdu.

Buteflika döneminde başbakan olarak görev yapmış bir siyasetçi olan 74 yaşındaki Tebbun’un oyların yarısından fazlasını alması nedeniyle ikinci tur seçimlere gidilmesine gerek kalmadı.

Tebbun’un yanı sıra diğer adaylardan eski başbakan Ali Flis, eski bakan İzzeddin Meyhubi, Müstakbel Cephesi Başkanı Abdulaziz Belıyd ve Bina Hareketi’nin lideri Abdulkadir Karine’yi “rejimin çocukları” olarak gören Cezayirliler seçimleri boykot için gösteri düzenlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oy kullanma oranının düşük olması haber gündemine otururken, Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Şerafi, birden fazla adayın yarıştığı seçime katılımın ülkenin Fransa’dan ayrıldığı 1962’den bu yana en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

AFP’nin haberine göre on binlerce kişi Cezayir’de gösteriler düzenlerken, polis ekipleri tazyikli su sıkarak, helikopterli ekipler de havadan müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı.

Bu yıl 40 haftayı aşan süredir devam eden gösterilerde, “halk bağımsızlık istiyor” sloganları atıldı.

Oy vermeye giden Cezayirliler için “ulusun hainleri” ifadeleri kullanılırken, sandık başına gidenlerden 80 yaşındaki bir yurttaşsa, “Oy verme hakkı için savaştım, dolayısıyla şimdi ülkem için oy kullanıyorum” dedi.

Kerim adlı 28 yaşında bir devlet memuruysa, “Ülkemin krize saplanmasından endişe duyduğum için oy veriyorum” diye konuştu.

Cezayir’de halkın çoğu hükümeti zayıf ekonomiyi yürütemeyecek, beceriksiz ve yozlaşmış durumda gördüğü için Tebbun’u zorlu bir görev dönemi bekliyor.

Buteflika’nın yönetimi sırasında 1999-2002 ve 2012-2017 dönemlerinde kabinede çeşitli görevler üstlenen Tebbun, 24 Mayıs 2017’de başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Buteflika'nın 2017'de çok kısa bir süre başbakanlığa getirdiği ve ardından görevden aldığı eski Başbakan Tebbun'un muhalif basında Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’e yakın olduğu belirtiliyor.

Tebbun, Buteflika döneminde etkin, şimdiyse yolsuzluk soruşturmalarında tutuklanan bazı iş adamlarıyla ilişkili olmakla suçlanıyor.

 

AP.jpg
Seçimi boykot eden halk geniş katılımlı gösteriler düzenledi (AP)

 

"Buteflika müttefiki" şeklinde tanınan Demokratik Ulusal Birlik Partisi’nin Genel Sekreteri İzzeddin Meyhubi, eski başbakanlar Ali Flis ve Abdulmecid Tebbun, Müstakbel Cephesi Başkanı Abdulaziz Belıyd ve İslami eğilimli Ulusal Bina Hareketi’nin Başkanı Abdulkadir Karine olmak üzere oy pusulasında 5 isim yer almıştı.

Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan 5 isim de Buteflika döneminde devlet ve siyasetin üst kademelerinde yer almış olması halkın tepkisine neden oluyor.

Cezayir, şubat ayında 20 yıldır ülkeyi yöneten eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kötü giden sağlığına rağmen cumhurbaşkanlığına 5. kez aday olmasıyla bir kitlesel protesto dalgasına sürüklendi. Buteflika'nın, ordunun uyarılarıyla nisan ayında istifa etmesine rağmen gösteriler durmadı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU