Gambiya'nın avukatlarından Ang San'a: Ağzından "tecavüz" kelimesi bir kez olsun çıkmadı

İddia edilen etnik temizlik operasyonlarını “militanlara karşı askeri müdahale” olarak yorumlayan Myanmar liderine duruşma salonunda “Öldürülen bebekler mi teröristti?” diye soruldu

Gambiya adına davayı açan Adalet Bakanı Ebubekir Tambadou, Ang San'ın katıldığı Lahey'deki duruşmalarda ifade verdi (Reuters)

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görülen duruşmalarda ülkesini savunan Myanmar lideri Ang San Su Çi’nin “soykırım” suçlarını inkar etmesinin yanı sıra Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) uğradığı belirtilen cinsel şiddet karşısında sessiz kalması da tepki çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olarak davayı açan Gambiya’nın savunma ekibi, soykırımla suçlanan Myanmar’ı savunan Nobel Barış Ödülü sahibi Ang San’ı Rohingyaların maruz kaldığı kötü durumdan bahsetmediği gerekçesiyle kınadı.

Afrika ülkesinin avukatları, Myanmar’ın 2017’de uyguladığı askeri baskının “militanları hedef alan temizlik operasyonu olduğunu” iddia eden Ang San’ın kitlesel katliam, tecavüz ve zorla yerinden etmeye dair önemli iddiaları görmezden geldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat Philippe Sand, Myanmar’ı bizzat temsil eden Ang San’a seslenerek “Sayın temsilci, sessizliğiniz kurduğunuz kelimelerden daha çok konuştu. Temsilcinin ağzından ‘tecavüz’ kelimesi bir kez olsun çıkmadı” dedi.

Ang San, davanın çarşamba günü yapılan duruşmasında 700 binden fazla Rohingyanın topraklarını terk edip Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldığı operasyonların “soykırım maksadıyla” işlenmediğini öne sürmüş; ordunun “2017’de çıkan iç çatışmada militanlara müdahale etmek zorunda kaldığını” iddia etmişti.

Myanmar liderinin savunmasına itiraz eden Gambiya’nın bir diğer avukatı Paul Reichler ise katledilen kişiler arasında “dövülerek öldürülen, annelerinin kucağından koparılıp boğulmaları için nehre atılan bebeklerin” de olduğunu belirterek “Bunların kaçı teröristti?” diye sordu.

“Silahlı çatışmanın soykırıma bahane sayılamayacağını” söyleyen Reichler, Ang San’ın BM’nin 2018’de hazırladığı ve Rohingyalara karşı soykırım işlendiğini gösteren soruşturmayı reddedemediğini de kaydetti.

Reichler, “En çarpıcı olan Myanmar'ın inkar etmediği şeydi” dedi.

Dayanağını, 9 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kabul ettiği “Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme” oluşturduğu davada Gambiya ilk etapta, Rohingya halkını korumak için acil önlem alınmasını hedefliyor.

Bir zamanlar Myanmar cuntasına karşı mücadele vererek uluslararası hakların sembolü haline gelen Ang San’ın Rohingya krizinde ordunun yanında yer alarak itibarını kaybettiği yorumları yapılıyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU