TEMSA üretimini neden durdurduğunu açıkladı: Bankalar vadesi dolmamış kredilerin ödemesini erkene çekti

Üretimini 23 Aralık’a kadar durdurma kararı alan TEMSA’dan resmi açıklama geldi. Açıklamada kredi ödemesini erkene çeken bankalardan “anlayış beklendiği” vurgulandı

Fotoğraf: Facebook/ @temsaofficial

1987’den bu yana ürettiği otobüs, midibüs ve kamyonet sınıfı araçlarla dünyanın 66 ülkesine ihracat yapan TEMSA, üretimini 23 Aralık’a kadar durdurmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bankaların ödeme vadesi 2020’de gelecek kredileri vadesinden önce çağırması ve uygulanan hacizler nedeniyle şirketin faaliyetlerinin “mecburen durdurulmak zorunda kalındığı” ifade edildi. 

TEMSA’nın 30 Mayıs 2019’da Sabancı Holding’ten İsviçreli True Value Capital Partners şirketine devredildiğinin hatırlatıldığı açıklamada “Devirden sonra tüm faaliyetler artarak devam etmiştir. Kasım 2019 sonu itibariyle 11 aylık ihracat 104 milyon dolara ulaşmıştır. Bu süreçte şirketimizin bankalara olan borçları da kısmen ödenmeye devam etmiştir” denildi. 

Tüm faaliyetlerine devam etme arzusu içinde olduğunu vurgulayan TEMSA, “Bunun en büyük göstergesi de 2020 ilk çeyreği için avansı alınmış 26 milyon dolarlık ihracat bağlantısıdır” dedi. 

Vadesi henüz dolmamış kredilerin ödemesini erkene çeken bankalardan anlayış beklediklerini belirten TEMSA yönetimi açıklamaya şöyle devam etti: 

Bu sorunlarımız çözülür çözülmez, ihtiyaç halinde sermaye artışı ile de şirketimizin mali yapısı güçlendirilerek, markamızın ve çalışanlarımızın da gücüyle ülkemizin istihdam, üretim ve ihracatına daha da büyük bir ivme ile katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Yasal süreçlerin devam ettiği bu noktada durumu bankaların anlayışla karşılamasını bekliyoruz.


ABD'de ilk dört marka arasında

Türkiye’ye ait ilk ve tek yolcu otobüsünü üreten TEMSA, yaptığı açıklamada kurduğu satış, servis ve satış sonrası hizmet ağıyla otomotivin beşiği ABD’de ilk dört marka arasına girdiğini hatırlattı ve şöyle devam etti: 

Yine Kasım ayı itibariyle Fransa’da kendi satış, servis ve satış sonrası ağını kurarak 5 bine yakın TEMSA markalı otobüsün yollarında koştuğu pazarda konumunu güçlendirmiştir. 

2018 yılında gerçekleştirdiği 125 milyon dolar ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 123’üncü ihracatçı şirketi olarak ülkemizin istihdam gücünü artırmış, cari açığın kapatılmasına net katkı sağlamıştır. 

2019 yılında da direkt bin 300 kişi ve sadece Adana’daki yan sanayisi ile birlikte 3 bin kişiye yakın istihdam gücü ile ihracat hamlesini attırarak devam etmektedir. 

TEMSA yine kendi Ar-Ge birimleri tarafından yüzde yüz yerli olarak gerçekleştirilen yüksek teknoloji ürünü elektrikli otobüsü ile dünyada ses getirmiş ve ilk ihracat bağlantısını İsveç’e yapmıştır. Yeni elektrikli modelleri ise ABD yollarına çıkmıştır.


Ne olmuştu?

Sabancı Holding, Temsa’da sahip olduğu hissenin tamamını 182,7 milyon liraya mayıs ayında True Value Capital Partners'a satmıştı. 

2018’i 1 milyar liranın üzerinde ciroyla kapatan TEMSA, 11 Aralık’ta üretimini 12 gün kadar durdurma kararı almıştı. 

1987'den bu yana Adana’daki 510 bin metrekarelik tesiste üretim yapan Temsa, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU