Birleşik Krallık'ta seçim yarışı bitti: Muhafazakar Parti'nin tek başına iktidara geldiği kesinleşti

Başbakan Boris Johnson'un lideri olduğu Muhafazakar Parti tek başına iktidara geldi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson köpeği Dilyn ile geldiği Londra'daki oy kullanma merkezinden oy verme işlemi sonrası ayılırken. (Fotoğraf: AA)

Birleşik Krallık'ta yapılan erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Partinin tek başına iktidara geleceği kesinlik kazandı.

Oy verme işleminin saat 22.00 (TSİ 01.00) sona ermesiyle ilk olarak BBC, Sky News ve ITV tarafından ortaklaşa yapılan sandık çıkış anketinin sonuçları açıklandı. 

TSİ 8.20'de ise Muhafazakar Parti'nin tek başına iktidara geldiği kesinleşti.

Buna göre, Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 368 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.

Johnson'ın en büyük rakibi konumundaki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye ile ikinci oldu. Böylece İşçi Partisi, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybederek tarihinin en kötü yenilgilerinden birini aldı.

Seçimde İskoç Ulusal Partisi 55, Liberal Demokratlar 13, Yeşiller 1 ve diğer bölgesel partiler de toplam 22 sandalye elde etti. Johnson'dan mesaj

Johnson, sandık çıkış anketi sonuçlarının açıklamasının ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.

Boris Johnson, sandığa giden seçmenlere, adaylara ve gönülülere teşekkür etti.

Johnson, "Dünyanın en büyük demokrasisinde yaşıyoruz" dedi.

Birleşik Krallık'ta bir seçim bölgesinde en çok oyu alan parti, kendisini takip eden partilerin oyuna bakılmaksızın tüm oyları almış sayılıyor. Bu basit çoğunluk sisteminde 650 sandalyelik Avam Kamarası'na 326 milletvekili sokan parti tek başına hükümet kuruyor. Her seçim bölgesinden bir milletvekilinin çıktığı ülkede, ortalama her 72 bin kişiye bir temsilci düşüyor.

Corbyn, görevini bırakacağını duyurdu

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim hezimetinin ardından istifa edeceğini açıkladı. 

Sandık çıkış anketlerine göre partisi büyük kan kaybeden Corbyn, yaptığı açıklamada seçmenlerine ve "medyanın bakısı altında kalan" ailesi, arkadaşları ve eşine teşekkür etti. 

"Açıkçası parti için çok hayal kırıklığına yol açan bir gece oldu" diyen Corbyn, "Ancak şunu söylemek istiyorum, bu seçim kampanyasında bir umut bildirisi sunduk" ifadesini kullandı. 

Brexit'in seçim tartışmalarını çok fazla kutuplaştırdığını, normal siyasi tartışmaların çoğunu geçersiz kıldığını savunan Corbyn, görevi bırakacağını ve bir sonraki seçimde partisinin başında yer almayacağını duyurdu. 

Brexit kesinleşti 

Bu sonuca göre Johnson, AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan 650 üyeli Avam Kamarasında geçirebilecek ve Birleşik Krallık, 31 Ocak 2020'de AB'den ayrılmış olacak. 

Johnson, tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk işinin Brexit anlaşmasını parlamentoya getirmek olacağını söylüyordu.   

2017'de yapılan erken seçimde Muhafazakarlar 317, İşçi Partisi 262, İskoçya Ulusal Partisi 35 ve Liberal Demokrat Parti 8 sandalye kazanmıştı.  Tek başına iktidarı kaybeden Muhafazakar Parti, Kuzey İrlanda'nın Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle azınlık hükümeti kurmuştu.

Ancak eski Başbakan Theresa May, bu tablonun bir sonucu olarak AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını Avam Kamarasında geçirmekte başarısız olmuştu.  May'in istifasıyla Başbakanlık koltuğuna oturan Johnson, Brexit düğümünün çözülebilmesi için 12 Aralık'ta erken genel seçime gidilmesini istemişti. 

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU