Bir ABD eyaleti Bitcoin'i "yasal para birimi" ilan etmek istiyor

ABD'nin Wyoming eyaletinde dijital para birimlerini yasallaştırmak, gözetim yetkisini bankalara vermek ve şirketlerin dijital hisse senedi sunabilmesi için yasa teklifi hazırladı

Fotoğraf: André François McKenzie/ Unsplash

ABD’nin Wyoming eyaleti, Bitcoin başta olmak üzere dijital paraları, yasal para birimi olarak kabul etmeye hazırlanıyor. 

Cumhuriyetçi Parti’nin Wyoming senatörü Tara Nethercott  ile beş senatör ve temsilcinin sunduğu yasa tasarısı dijital varlıklara “uygun bir sınıflandırma verilmesi gerektiğini” içeriyor. 

Tasarıda ayrıca finansal kuruluşlar yerine yalnızca bankalar aracılığıyla dijital paraların yönetilmesi ve gözlemlenmesi için yasal bir çerçevenin oluşturulması gerektiği ifade ediliyor. 

Tasarı “sanal varlıkları” üç kategoriye ayırıyor: Menkul değerler, varlıklar ve para birimi. Buna göre Bitcoin gibi dijital paralar “para birimi” kategorisinde değerlendirilecek. 

Eğer Bitcoin, para birimi kabul edilirse, Amerikan Ticaret Kanunu’nun dokuzuncu maddesine göre Bitcoin transferleri faizsiz olabilir. Bu durumda birebir transferlerde de aracılar tamamen ortadan kalkacak. 

Yasa tasarısına göre bankalar, dijital para birimlerinin yetkili gözlemcisi olabilir. Böyle bir durumda bankalar, sanal varlığın türüne göre gözlem hizmeti sunacak. Bu hizmet de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun kurallarına tâbi olacak. 

Dijital paraların yanı sıra blockchain bağlantılı varlıkların yasallaşması da Wyoming’in gündeminde. 

Temsilciler Meclisi üyesi Jared Olsen ve Senatör Chris Rothfuss’un sunduğu “Kurumsal hisse sertifikalı dijital paralar” başlıklı teklif kabul edilirse, şirketler block zinciri temelli hisse senedi dağıtabilecek. 

Blockchain nedir?

Alım satımı Merkez Bankası gibi bir merkeze bağlı olmadan yapılan dijital paralarla ilgili her işlem küresel dijital para borsasında bir zincir olarak tanımlanıyor. 

Bu zincirlerin birbirine bağlanmasıyla oluşan bloklar, blockchain’in yapısını oluşturuyor. 

Bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısı Blockchain ile hesaplardaki her oynama dijital olarak imzalanıyor ve kimse bu kayda müdahale edemiyor.

Sisteme yeni bir hesap hareketi geldiğinde ya da mevcut bir hesap hareketi üzerinde değişiklik yapıldığında, altyapı üzerindeki tüm kayıtlarda belirli bir algoritma harekete geçerek bu yeni kaydın doğruluğunu kontrol ediyor. Kopyaların çoğu bu kaydın doğruluğunu onaylıyorsa, yeni bir blok zinciri sisteme dâhil ediliyor.

Eğer sistemdeki devrelerin çoğu yeni kaydı reddederse, bu hesap hareketi sisteme kaydedilmiyor. Bu dağıtılmış sistem sayesinde, blok zinciri tek bir merkezden ya da aracı kurumlar tarafından kontrol edilmeye ihtiyaç duymuyor.

DAHA FAZLA HABER OKU