“Yılın Kişisi” seçilen Greta Thunberg, Trump'ın saldırılarına cevap verdi

Genç aktivist, Twitter'dan öfkeyle konuşan ABD Başkanı'na sakin ve soğukkanlı bir cevap verdi

Fotoğraf: Reuters

İklim değişikliğine karşı harekete geçmeleri için bir kuşağa eylemleriyle ilham veren Greta Thunberg, ABD Başkanı'nın sözlerine cevap verdi.

Donald Trump sosyal medya hesabından, Time’ın “Yılın Kişisi” seçtiği aktiviste "sakin olmasını" ve "öfke kontrolü üzerinde çalışmasını" salık vermişti. Trump, hükümetleri iklime mücadelesindeki kararlılığıyla unvan yarışında kendisini yenen 16 yaşındaki aktivistin, "arkadaşıyla eski moda bir filme gitmesi gerektiğini" eklemişti.

Greta da bunun üzerine yine sosyal medyadan dolaylı bir şekilde Trump'ın tweet'ine gönderme yaptı ve profilindeki bilgileri değiştirerek cevap verdi:

Öfke kontrolü sorunu üzerinde çalışan bir genç. Şu anda sakinleşiyor ve arkadaşıyla eski moda, iyi bir film izliyor.

Bu, Greta'nın ne dünya liderlerinin saldırısına ilk uğrayışı ne de bunlara gönderme yapmak için biyografi değiştirme taktiğini ilk kullanışı.

Eylülde ABD başkanı, kendi kuşağını hayal kırıklığına uğrattığı için dünya liderlerine "onları asla affetmeyeceğini" söyleyen Greta'yla aynı etkinliğe katılmıştı.

O dönemde Trump şu tweet'i atmıştı:

Parlak ve harika bir geleceği dört gözle bekleyen mutlu ve genç bir kıza benziyor. Bunu görmek çok güzel.

Bunun üzerine Greta, profilini "Parlak ve harika bir geleceği dört gözle bekleyen çok mutlu bir genç kız" diye değiştirmişti.

Benzer bir şekilde Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da Greta’nın onu Brezilya Amazonu'ndaki yerli çevre koruyucularını öldürmekle suçlamasının ardından aktiviste “velet” demişti.

Greta da biyografisine, dünyanın en büyük 9. ekonomisinin liderinin kullandığı, Portekizce’de “velet" anlamına gelen "pirralha" kelimesini eklemişti.

İklim değişikliğine yönelik yetersiz tepkileri sebebiyle liderleri suçlamaya 15 yaşında başlayan Greta, verdiği mesajlara ve konuşma biçimine yapılan eleştirilerden de açıkça bahsetmişti.

Greta'ya, bireyin sosyal ve duygusal davranışlarla ilişkisini ve iletişimini etkileyen Asperger Sendromu (otizmin bir türü) teşhisi konmuştu.

Greta ağustosta Twitter'da şunları yazmıştı:

Sizden nefret edenler görünüşünüzle ve farklılıklarınızla uğraştığında, yapacak başka bir şeyleri kalmamış demektir. İşte o zaman kazanmaya başladığınızı anlarsınız. Aspergerliyim, bu bazen normalden biraz farklı olduğum anlamına geliyor. Ve uygun koşullar sağlandığında farklı olmak, bir süper güç!

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU