İsrail, Batı Şeria'yı 'küçük izole adalara' dönüştürüyor

İsrail, Oslo Anlaşması uyarınca (B) bölgesi olarak belirlenmiş olan, Ramallah'ın kuzeyindeki Turmus Ayya köyünde bir Filistin konut projesinin inşasını engelliyor.

Fotoğraf: AFP

İsrailli makamları, bir Filistin devletinin kurulmasını engellemek amacıyla Batı Şeria'yı İsrail yerleşimi ve karayolu ağı üzerinden "küçük izole adacıklara" dönüştürmeye çalışıyor.

İsrail'in yaklaşık 700 bin yerleşimciye ev sahipliği yaptığı 176 yerleşim yeri Batı Şeria'ya dağılmış durumda, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 60'ına denk gelen 5 bin 664 kilometrelik C bölgesi olarak sınıflandırılan alan İsrail'in kontrolü altında.

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, İsrail makamlarından ruhsat almadıkları bahanesiyle, C bölgesindeki Filistinli yerleşim yerlerinde eşi görülmemiş bir yıkım başlatma sözü verdi.

İsrail, yerleşimcilerin bulunduğu bu bölgelerde Filistinlilerin yapı inşa etmelerine izin vermiyor. Bilakis bu bölgeleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son aylarda birden fazla kez söz verdiği gibi, İsrail'e ilhak etmeye çalışıyor.

Yerleşim konseyleri başkanları

Batı Şeria'daki İsrail yerleşim konseylerinin başkanları, proaktif ve mantıksız olarak nitelendirilen bir hareketle, köylerinin çevrelerine Filistinlilerin yapı inşa etmelerini protesto ettiler.

Yerleşimci liderler, Filistinlilerin yapı kurmasının yerleşimcilerin coğrafi ulaşımını engellediğini ve hareketlerini etkilediğini söyledi ve Netanyahu'yu kendi deyimiyle "yasadışı Filistin inşasının maskaralıklarına" son vermek için müdahale etmeye çağırdı.

Batı Şeria'daki Filistinlilerin sayısındaki artış, konutların genişlemesine ve kasaba ve köylerinin dışında C bölgesi olarak belirlenen alanlara doğru inşa etme ihtiyacına yol açıyor.

Bu nedenle İsrail, Oslo Anlaşması uyarınca (B) bölgesi olarak belirlenmiş olan, Ramallah'ın kuzeyindeki Turmus Ayya köyünde bir Filistin konut projesinin inşasını engelliyor.

Projeyi uygulayan şirket, Filistin Yönetimi'nden, bir grup aşırılık yanlısı yerleşimcinin yaşadığı "Adi Ad" adlı bir yerleşimci odağının yakınındaki bir tepede bulunan 80 dönüm'lük bir alanda yapı kurmak için ruhsat aldı.

İsrailli makamlar, sadece Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilen B bölgesi olarak belirlenen alanlarda yıkım emirleri vermeye başlarken, yerleşimciler konut projesinin inşasını engellemeye çalışıyorlar.

Filistin devletinin kurulması

Independent Arabia’ya konuşan Filistinli kaynaklar, yerleşimcilerin protestolarının amacının İsrail'in C ve Ürdün Vadisi bölgelerini ilhak etmesi ve buralarda İsrail egemenliğinin dayatılması için doğru zemini sağlamak olduğunu söylediler.

Netanyahu, Washington'un yerleşimleri yasallaştırmasının ardından Ürdün Vadisi'nin ve yerleşim bölgelerinin İsrail'e ilhakı için ABD'nin desteğini almaya çalışıyor. Eğer bu gerçekleşirse, 1967'deki sınırlarla başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurma olasılığını yok edecek.

Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf şunları söyledi:

“İsrail, iki devletli çözümü öldürmek ve bu parçalanmış bölgeler üzerinde sınırlı Filistin özerkliği kurmak amacıyla Filistin şehirlerini, köylerini ve kasabalarını "kantonlara" bölmek ve Kudüs ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmek için uzun vadeli bir stratejinin parçası olarak çalışıyor”

Assaf, İsrail'in büyük ve küçük yerleşim yerlerini birbirine bağlı yol ağı üzerinden birbirine bağlamak ve böylece bunları doğrudan İsrail'e bağlamak için paralel olarak çalıştığını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Orhan Abasız

independentarabia.com/node/78146

DAHA FAZLA HABER OKU