Dünyanın dört bir yanından gazeteciler Julian Assange’ın serbest kalması için imza kampanyası başlattı

Birleşik Krallık’ın yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange için imza kampanyası başlatıldı

Kasımda Assange hakkında İsveç'te yürütülen tecavüz soruşturması kapatılmıştı (Reuters)

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 700 gazeteci, Birleşik Krallık’ın yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı. 

Gazetecilerin imzaladığı açık mektupta, “gazeteciler ve gazeteci örgütleri olarak, insan haklarına, bilgi edinme özgürlüğüne ve kamunun bilme hakkına inanıyoruz ve Julian Assange’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta ayrıca, “Assange 175 yıllık hapis cezasını göze alarak ABD’nin Irak ve Afganistan’a dair askeri belgelerini yayımladı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşmelerini ortaya çıkardı. ‘Savaş Günlükleri’ ABD yönetiminin Afganistan ve Irak’a dair kamuoyunu yanılttığına ve savaş suçu işlediğine yönelik belgeler sağladı” diye belirti.

 

 

Assange 2006’da üst düzey gizli bilgileri ve fotoğrafları yayımlayan Wikileaks’i kurmuş ve ABD askerlerinin Irak’ta 2010’da helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüğü görüntüleri ortaya çıkarmıştı. WikiLeaks’le pek çok devletin üst düzey yetkililerine dair belgeler yayımlanmıştı.

Julian Assange, 2010’da İsveç’ten İngiltere’ye gelmiş ve 2012’den 2019’a kadar Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU