İspanya, göçmenleri yaralayan jiletli tel örgüleri kaldırıyor: Aynısından komşu Fas kurdu, artık gerek yok

Kararı eleştirenler İspanyol yönetimini, sınırdaki kontrolü karşı tarafa bırakmakla ve göç akışına izin vermekle suçluyor

Avrupa'ya geçiş kapılarından biri olan Ceuta'da yılda binlerce Afrikalı göçmen sınırı geçmek için hayatlarını tehlikeye atıyor (AFP)

İspanya yönetimi, Fas sınırında yer alan iki özerk bölgesindeki jiletli tel örgüleri kaldırmaya başladı.

Sosyalist hükümetin aldığı karar, Avrupa’ya yasadışı yollardan ulaşmaya çalışan göçmenlerin jiletli tel örgüler nedeniyle yaralanması üzerine yükselen tepkilerin ardından geldi. 

New York merkezli Gatestone Enstitüsü’nden Soeren Kern’in haberine göre, İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska aldıkları karara yakın zamanda Fas’ın sınırın karşı tarafına jiletli tel örgü çekmesini gerekçe gösterirken, ülkesinin bu tür tel örgülere artık ihtiyacının olmadığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uygulamayı sona erdirme kararını eleştirenlerse, mevcut yöntemin göçmenleri İspanya topraklarına girmekten caydırdığını savunarak, jiletli tel örgüleri çıkarma kararıyla “İspanyol hükümetinin Afrika’dan yeni kitlesel göç dalgasına kapı aramakla kalmayıp sınırda kontrolü de Fas’a bıraktığını” söyledi.

Fas’ı Ceuta’dan ayıran sınırdaki jiletli tel örgülerin kaldırılması için hazırlanan 32 milyon avroluk (yaklaşık 206 milyon TL) plan 3 Aralık’ta uygulamaya konmaya başladı.

Bu tel örgüler, bir başka sosyalist siyasetçi Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun başbakanlığı sırasında 2005’te çekilmiş ve devlete maliyeti 28 milyon avroyu (yaklaşık 180 milyon TL) bulmuştu.

Morocco World News haber sitesinden Hamza Guessous ise İspanya’nın Ceuta ve Melilla sınırlarında güvenlik çitlerini modernize ettiğini belirttiği haberinde, “Fas’ın düzensiz göçle mücadeledeki çabaları sayesinde İspanya’ya belgesiz göçmen akışında 2019’da önemli bir düşüş görüldü” ifadelerini kullandı.

Guessous, İspanya İçişleri Bakanlığı’nın Ocak-Aralık 2019 dönemini kapsayan rakamlarına göre, İspanya'ya deniz yoluyla geçen düzensiz göçmen sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 azalarak 24 bin 31'e düştüğünü, 2018’deyse bu rakamın 53 bin civarında olduğunu kaydetti.

Afrika’dan Avrupa’ya açılan iki küçük kapı

Ülkelerindeki çatışma ya da yoksulluktan kaçarak daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler, İspanya’nın Fas sınırındaki özerk illeri Ceuta ve Melilla’ya yöneliyor.

Ceuta’da jiletli tel örgüler 8 kilometre, Melilla’daysa 12 kilometre boyunca uzanıyor.

Her iki kentte de tel örgüler geçişleri engellemek için tırmanma önleyici ağlar, video kameralar, ses ve hareket sensörleri, spot ışıkları ve gözetleme direkleriyle destekleniyor.

 

 

Her yıl binlerce göçmenin geçiş güzergahında yer alan kentler Kuzey Afrika’da Fas’a komşu bir konumda yer alsa da bu sınırları aşan göçmenler Avrupa Birliği (AB) topraklarına girmiş sayılıyor ve sürecin bundan sonrası göçmenlerin transfer edildiği anakara İspanya’da işlemeye devam ediyor.

Kızılhaç’ın Ceuta idaresinden verilen bilgiye göre bu kente ayak basan göçmenlerin yalnızca yüzde 30’u İspanya’da kalıyor, diğerleriyse Avrupa’nın daha zengin ülkeleri Birleşik Krallık, Almanya ya da Fransa’ya geçiyor. Bu nedenle Ceuta ve Melilla sınırlarındaki “güvenlik tedbirlerine”, tüm Avrupa’yı etkileyebilecek bir önem atfediliyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU