Elektrikli uçak ilk ticari test uçuşuyla tarih yazdı: Fosil yakıt çağı bitiyor mu?

"Bu tarihi uçuş, havacılıkta üçüncü çağın başlangıcını simgeliyor: Elektrik çağı"

Ticari kullanım için inşa edilen tamamen elektrikli bir uçak, Kanada'nın Vancouver kentindeki ilk test uçuşunu gerçekleştirerek tarih yazdı.

Yılda yarım milyon yolcu taşıyan bir filo işleten Harbour Air, MagniX tarafından üretilen elektrikli deniz uçağını Fraser Nehri boyunca 15 dakika uçurdu.

Harbour Air ve MagniX tarafından yapılan açıklamada “Bu tarihi uçuş, havacılıkta üçüncü çağın başlangıcını simgeliyor: Elektrik çağı” ifadeleri kullanıldı.

Elektrikli uçakların avantajları arasında daha düşük işletme maliyeti ve sıfır emisyon da var. Fakat şu ana kadar otomobil ve tren gibi diğer elektrikli araçlara göre çok daha zorlu bir mühendislik gerektirdiği ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir elektrikli uçağı havalandırmak ve uçuşu sürdürmek için gereken güç miktarı, uçuşu zorlaştıran büyük batarya ve motorlar gerektiriyor.

MagniX bu başarıya 62 yıllık bir DHC-2 de Havilland Beaver deniz uçağını, 750 beygir gücündeki elektrik motoruyla güçlendirerek ulaştı.

Harbour Air daha fazla uçağı dönüştürmek istediklerini ve nihayetinde filosundaki 40'tan fazla deniz uçağının tamamını elektrikli hale getirmeyi amaçladığını aktardı. Havayolu, bunun iki yıl kadar sürebileceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte, uçakların menziline dair sorunların da çözülmesi gerekiyor: Şu anda, bataryanın tekrar şarj edilmesi gerekene kadar yaklaşık 160 km uçabiliyorlar.

MagniX CEO'su Roei Ganzarski AFP'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Menzili şimdilik istediğimiz kadar değil ama bir devrim başlatmak için yeterli. İnsanlar işe gitmek için bir saat araç kullanmaya razıysa neden işe 15 dakikada uçmasınlar?

Elektrikli uçuş alanındaki gelişmelerin nihayetinde menzile dair tüm sorunları çözmesi bekleniyor. 2017'de, ticari olmayan bir elektrikli uçak, devr-i alem seyahatinin parçası olarak Atlantik ve Pasifik Okyanusu'nu geçmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU