AK Parti milletvekilleri arasında arabuluculuk diyalogu: Sınav iptal edilse 50’yi bile alamazlar

Sınava katılan 200’e yakın milletvekilinin hiçbirisi sınavı kazanamadı

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım'da yaptığı Arabuluculuk Sınavı’na dair AK Parti’li milletvekillerinin diyaloglarını paylaştı.

“AK Parti kulisinde arabuluculuk sınavına giren milletvekilleriyle ayaküstü sohbet ediyorduk” diyen Selvi Meclis’te yaşananları şu sözlerle anlattı:

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, sınavda 90 almasına rağmen kazanamadığını söylerken sitemkârdı. Bartın milletvekili Yılmaz Tunç, taban puan sisteminin kaldırılıp puan esasına göre sıralama yapılmasının bu sonucu doğurduğu görüşündeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise milletvekillerin sınava girmesine karşı olduğunu söyledi. 

Bülent Turan’ın da hukukçu olduğu için kendisine sınava girip girmediğini sorduğunu söyleyen Selvi, Turan’ın “Ben girmedim. Milletvekili sıfatını taşıdıkları sürece, milletvekillerinin girmesine de karşı çıktım. Şimdi milletvekillerinin hepsi kazansa bu kez başka diyeceklerdi. Kazanamadılar, şimdi haberlere konu oluyorlar” dediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50’yi alamazlar”

Bu konuşmaları yaparken AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel’in yanlarındaki koltukta çayını içtiğini söyleyen Selvi, “Sınavı kaybeden milletvekillerine ‘İsterseniz Recep Bey iptal ettirsin’ dedim. Recep Özel, ‘Ben arkadaşlara teklif ettim ama iptalden sonra ne olacağını biliyorlar. 50’yi bile alamazlar. Onu göze alıyorlarsa iptal ettirelim” ifadesini kullandığını ve kuliste kahkahaların yükseldiğini söyledi.

Recep Özel, YSK üyesi olarak 31 Mart’taki İstanbul seçiminin iptal edilmesi sürecinde aktif bir rol üstlenmişti.

Milletvekilleri sınıfta kaldı

Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım'da yaptığı Arabuluculuk Sınavı’na aralarında siyasetçi, yargı mensubu ve akademisyenlerin de olduğu 27 bin 537 hukuk fakültesi mezunu katıldı. Sınavda, en yüksek puanlı 6 bin 271 adaya arabuluculuk yapma yetkisi verildi. Kazananlar arasında en düşük puan ise 91 oldu.Genç hukukçuların daha başarılı olduğu belirtilen sınavda, birçok ünlü isim ise döküldü.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, sınava katılan 200’e yakın milletvekilinin hiçbirisi sınavı kazanamadı. Arabuluculuk sınavında en fazla puanı alan milletvekili AK Parti’li Ramazan Can oldu, ancak Can da 90 puan almasına rağmen, barajı geçemedi. AK Parti milletvekillerinden Orhan Kırcalı 89, Yılmaz Tunç 88, Recep Özel 88, Ahmet Aydın 69 puan aldı. CHP’li Mahmut Tanal 74 puan alırken, AK Parti Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz da 74 puan alarak ‘başarısız’ isimler arasında yer aldı.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU