Karar yazarı: Babacan ve Davutoğlu aynı anda iki siyasi alana birden girmek durumundalar; muhalif ve muhafazakar alan

Bayramoğlu, Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerin muhafazakar dünyada dil ve anlayış tartışmalarına yol açacağını savundu

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Ali Bayramoğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakanlardan Ali Babacan’ın yeni partileri kurmasıyla birlikte iki siyasi alana gireceklerini, bunların muhalif alan ve AK Parti’nin tekelinde olan muhafazakar alan olduğunu ifade etti.

Bayramoğlu, “Davutoğlu ve Babacan’ın daha ilk günden itibaren AK Parti ve Tayyip Erdoğan’la karşı karşıya gelecekleri muhakkak. Muhafazakâr alanda oyun kuruculuğun odak noktasını bu karşılaşma oluşturacaktır. Söz konusu karşılaşma, şüphe yok ki, muhafazakâr dünyada dil ve anlayış tartışmalarına yol açacak ve ‘hangi muhafazakârlık’ sorusu etrafında dönecektir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Babacan ve Davutoğlu’nun bu çerçevede ilk yapmaları gereken, muhtemelen yapacakları işlerden birisi, Erdoğan’ın ‘Büyük Türkiye’ siyasetinin karşısına dikilmek, onun alternatifini üretmektir” diyen Bayramoğlu, Karar’daki yazısına şöyle devam etti:

Nedir Erdoğan’ın son yıllarda izlediği muhafazakâr siyaset? Bu siyaset bir yanıyla, disipliner bir düzeni öngören, güçler birliği fikrine vurgu yapan, kutuplaşmacı ve kimlikçi bir eğilimden oluşuyor. Ancak aynı siyaset diğer yanıyla, Türkiye’nin kendi bölgesinde Akdeniz’den Ortadoğu’ya kadar izlediği, “sert bir güç” ve “bağımsız bir değişken” olma arayışına, bu yolda aldığı mesafeye dayanıyor. Erdoğan iktidarı bu çerçevede, diplomatik gelenekleri altüst ederek, uluslararası çelişkileri kullanarak, askeri imkanları devreye sokarak, ABD, AB gibi güçleri dinlemeden hareket ediyor, bunun ürettiği “kabadayı bir milliyetçilik” ve alan kontrolü iddiasıyla yol alıyor, içerideki siyasi dengeyi de buradan besliyor. Davutoğlu ve Babacan’ın bu siyasetin ilk ayağına, otoriterliğe ve kimlikçiliğe alternatif üretmeleri daha kolay. Zorluk ikinci yönde bulunuyor. 

Partiler ne zaman kurulacak?

Bayramoğlu’nun aktardığı bilgilere göre Davutoğlu’nun partisini yarın resmileştirmesi bekleniyor.

Babacan ise partisinin kuruluşunu 2020 yılının ilk haftalarına bıraktı.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU