Bakan Akar: Tank Palet’teki devir hukuka uygun

Akar: S-400 tedariki nedeniyle, haksız bir şekilde ve stratejik ortaklık ruhuna aykırı olarak F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde ihtiyacımızı karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağız

Fotoğraf: MSB

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bakanlığın 2020 Yılı Bütçesi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Kurulda soruları yanıtlayan Akar, Tank Palet Fabrikası ile ilgili olarak şunları söyledi:

Bütün patentler bize ait. Bakanlık bünyesinde bütün patentler koruncak. MSB her türlü denetim yetkisine sahip. 119 kişilik çok kuvvetli ekiple fabrikadaki bütün faaliyetlerin, fiyat, kalite, yapılan işler ve planlama dahil bunların denetlemesi ve takibi yapılacak. Aralık ve Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerile ile bu faaliyet gerçekleşti. Halkın Kurtuluş Partisi’nin yaptığı müracaat üzerine bu husus Danıştay’da incelendi ve daha sonra Dava Daireler Kurulu’na çıkarıldı ve her ikisinde de faaliyetin uygun olduğu bulundu. Faaliyetler hukuk devletinin gereklerine uygun şekilde yürütülüyor.

Ankara-Washington hattındaki gerginlik devam ederken İncirlik’te ABD faaliyetlerine son verileceği iddiası hakkında konuşan Akar, “İncirlik’te ABD ile hepinizin malumu olan Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

F-35 ve S-400 hava savunma sistemi çevresinde gelişen durumlar hakkında da bilgi veren Akar, şöyle konuştu:

Hava ve füze savunma sistemi ihtiyacımızın bir an evvel ve kendimize ait bir sistemle karşılanması maksadıyla, teknoloji transferi, teslimat takvimi, fiyat ve ortak üretim kriterlerine uygun olarak, Rusya Federasyonundan S-400 tedariki için başlattığımız süreç planlandığı şekilde devam etmektedir. Diğer taraftan uzun menzilli bir bölge hava ve füze savunma sisteminin millî imkânlar ile tasarlanıp üretilmesine yönelik çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam etmektedir. TSK, Kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi olan HİSAR’ı inşallah önümüzdeki yıldan itibaren kullanmaya başlayacaktır. Bu başarı, geliştirme süreci devam eden uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER bakımından da büyük önem arz etmektedir. 

F-35 tedariki konusunda; yatırımcısı ve üretim ortağı olduğumuz; ayrıca tüm yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirdiğimiz F-35 projesinde ABD ile yaşanan sıkıntıların diyalog yolu ile çözümü için gayret sarfediyoruz. S-400 tedariki nedeniyle, haksız bir şekilde ve stratejik ortaklık ruhuna aykırı olarak F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde ihtiyacımızı karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağız.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU