2. Abdülhamid’in kişisel eşyaları ilk kez sergileniyor

Beşiktaş'taki Saray Koleksiyonları Müzesi’nde Sultan 2. Abdülhamid’e ait şahsi eşyalar sergileniyor. Sergide padişahın kullandığı kılıç, kamçı, marangozluk takımları, tespihler ve altın mühür ilk kez görülebilecek

Fotoğraf: AA

Yıldız Sarayı Koleksiyonu’na kayıtlı Sultan 2. Abdülhamid’in kişisel eşyaları Beşiktaş'taki Saray Koleksiyonları Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Sultan 2. Abdülhamid’in kılıcı, kamçısı, marangozluk takımları, tespihleri ve altın mührü artık sürekli görülebilecek.

20191211_2_39784656_50262126.jpg
Saray Koleksiyonları Müzesi sorumlusu Güller Karahüseyin / Fotoğraf: AA

 

Eserler hakkında bilgi veren Saray Koleksiyonları Müzesi sorumlusu Güller Karahüseyin, Sultan Abdülhamid’in sanata ve sanatkara değer veren bir padişah olduğunu söyledi.

Abdülhamid’in marangozluk konusuna ilgisi olduğunu aktaran Karahüseyin, “Yıldız Sarayı Kompleksi içinde 60 ustanın içinde çalıştığı fabrikayı kurduğu gibi ayrıca küçük bir de marangozhane vardı. Bir tane de Sultan'ın 'Çalışırken dinleniyorum' dediği, kendisine hususi bir marangozhanesi de vardı. Kendi hususi marangozhanesinde çok ince işçiliklerle çok özel tasarımlar meydana getirmiştir" dedi.

 

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Karahüseyin padişahın sergilenen marangozluk takımını ise şöyle anlattı:

Marangozluk takımları içinde çok daha nitelikli ve özellikli olanlar arasında Japon İmparatoru Meiji'nin, Sultan Abdülhamid'e hediyesi olduğunu bildiğimiz takımlar var. Bunların üzerinde Japon imparatorluk arması krizantem çiçeğinin kazıma tekniğiyle işlenmiş olduğunu görüyoruz. Bu marangozluk aletlerinde fildişi kasnaklar ve Uzak Doğu motifleri bulunmakta. Bu tür aletlerle Sultan Abdülhamid oymacılık ve kakmacılık gibi çok ince ahşap işçilikleri yapıyordu.

 

20191211_2_39784656_50262110.jpg
Fotoğraf: AA

 

Eserlerden siyah kaplı ve kabzalı olan tören kılıcının üzerinde kabartma çiçekler bulunuyor. Kabza arkası ve siperlik balçağı bulunan kılıçta Osmanlı arması yer alıyor. Kılıcın bir yüzünde kabartma yazılar işlenmişken diğer yüzüne ise ay yıldız mevcut.

Kamçı ise altın tel örmeli, sedef saplı. Sap kısmında kalem işi, rumi desenler, altın kaplamalı çerçeveler yer alıyor. Baş kısmında sedef rozet bulunuyor. Altıgen formlu kamçının her bir yüzeyinin sedef kakma ve rumi bezekli olduğu belirtiliyor.

 

20191211_2_39784656_50262124.jpg
Fotoğraf: AA

 

Sergilenen eserler arasında bulunan altın mührün üzerinde Abdülhamid’in tuğrası yer alıyor. Sergide 99'luk iki ayrı tespih bulunuyor. Tespihlerden biri, öd ağacından yapılan altın kazaziye işi tel örme, diğeri ise sarı kehribardan, sarı ipek püsküllü gümüş telkarili. Marangozluk takımında ise farklı boyut ve türde marangoz kalemleri bulunuyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU