Çin kitap yakan kütüphane görevlilerini, bu işi ortalık yerde yaptıkları için cezalandıracak

Hükümet yetkilisi, "Çalışanlar kitapları mevzuata göre mühürleyip toplu halde yok etmedi" dedi

Şi Cinping yönetimi, Komünist Parti doktrininden sapan kitapların ayıklanması talimatını verdi (AFP)

Çin yönetimi, kitap yakarken fotoğraflanan kütüphane çalışanlarını, bu işi "mevzuata göre" değil de herkesin gözü önünde yaptıkları için cezalandıracaklarını bildirdi.

Ülkenin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin Zhenyuan şehrinde devlet kütüphanesinin iki çalışanı, Komünist Parti doktrininden sapmış “yasadışı” yayınların ülke genelinde temizlenmesinin parçası olarak kitapları imha ederken fotoğraflanmıştı.

Söz konusu fotoğraf geçen hafta sosyal medyada geniş çapta paylaşılırken, Çin'in kültürel ve entelektüel mirasının yok edildiğine yönelik öfke ve endişeye neden olmuştu.

Zhenyuan şehir yönetimi pazartesi günü yaptığı açıklamada, "olayda ciddi şekilde sorumlu sayılan söz konusu çalışanlarla ilgili derinlemesine soruşturma yürütüleceğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Çalışanlar kitapları mevzuata göre mühürleyip toplu halde yok etmedi, aksine yasadışı 65 kitabı kütüphanenin önündeki küçük meydanda yaktı" ifadeleri kullanıldı.

Yetkililer, personelin hangi cezalarla karşı karşıya kalacağı konusunda veya imha edilen kitaplar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Eğitim Bakanlığı ekim ayında Çin genelinde okul kütüphanelerine, "ülkenin birliğine, egemenliğine veya topraklarına zarar veren; toplumun düzenini bozan ve toplumsal istikrara zaran veren; Komünist Parti'nin temel ilkelerini ve politikalarını ihlal eden; partiye, ülkenin liderlerine ve kahramanlarına iftira atan veya bu kişileri karalayan kitapların yok edilmesi" çağrısında bulunmuştu.

Zhenyuan kütüphanesinin dışında çekilen fotoğrafın, Eğitim Bakanlığı'nın kampanyayı başlatmasından bir hafta sonra şehir yönetiminin internet sitesinde yayımlandığı iddia edildi.

South China Morning Post'a göre söz konusu fotoğraf; personelin bağışlanan kitapları “kapsamlı şekilde temizlediği” ve “kitaplar başta olmak üzere yasadışı yayınları ve dinsel yayınları, resimli yayınları ve eğilimleri gösteren görsel içerikleri" yok ettiğine yer veren ancak sonradan silinen bir raporla birlikte yayımlandı.

 

 

Çinli sosyal medya kullanıcıları bahsi geçen eylemi, eski çağ imparatorlarından Çin Şi Huang'ın kitapları yaktırma emrine benzetti.

Sosyal medya kullanıcılarından biri, “Çin tarihi bir anda 2 bin yıl geriye gitti" ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili birçok yorum, devlet sansürüne maruz kalan Çin'in sosyal medya platformu Weibo'dan kaldırılmış olsa da pazartesi günü birkaçı hala duruyordu.

Birçok kişi, Çin Şi Huang'ın siyasi açıdan tehlikeli diye nitelendirdiği eserlerin imha edilmesine ilişkin buyruğu olan "kitapların yakılması ve Konfüçyüsçü bilginlerin gömülmesi" deyimine göndermede bulundu.

Weibo kullanıcısı bir kişi, "Bu sözüm ona yasadışı yayınlar veya dini yayınlar, zamanımızın kültürünün bir kaydı olabilirdi. Yok edildikten sonra bir daha asla bulunamayabilirler" paylaşımında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU