Los Angeles Times gazetesi: “TV Dizileri: Ortadoğu’da TV programları savaş silahları olarak ortaya çıkıyor”

Ortadoğu’daki siyasi mücadele, diziler üzerinden de devam ediyor

Kolaj: Independent Türkçe

Los Angeles Times gazetesi, Ortadoğu’daki televizyon dizileri, Türkiye’nin bu diziler üzerinden bölgeye etkisi ve Türk dizilerine verilen karşılığı inceleyen geniş bir haber hazırladı.

“TV Dizileri: Ortadoğu’da TV programları savaş silahları olarak ortaya çıkıyor” başlıklı haberde, “Rekabet Türkiye’nin tartışmasız egemenliği olan bir arenada meydana gelmeye başladı: Televizyon dizileri” ifadesi kullanıldı.

Geçtiğimiz ay, Ortadoğu’nun en çok izlenen yayın kuruluşu olan, merkezi Dubai’de bulunan Suudi Arabistan merkezli medya grubu MBC’de, 14 bölümden oluşan, Mısır’da Memlükler’in son günlerini ve 16’ncı yüzyılda Osmanlı Devleti’nin kontrolüne geçişini anlatan ‘Ateş Krallıkları’ (Memâlikü’n-Nâr) dizisi gösterilmeye başlandı.


Dizinin yapımcısı, amaçlarının Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihine, Müslüman birliğinin bir zirvesi olarak değil, Araplar için karanlık bir zaman olduğu döneme odaklanmak ve bugün Neo-Osmanlı politikalarıyla Türkiye’nin bölgedeki mevcut rolünü yansıtmak olduğunu belirtiyor.

Dizinin BAE’li yapımcısı Yasser Hareb ise “Osmanlı dünyası yüzünden Arap dünyası karanlığa girdi. Osmanlıların bölgede yaptığı tüm kötü şeylere rağmen hala bazı insanlar Osmanlıyı din ve İslam’ın koruyucusu olarak görüyor” dedi.

Hareb, Türkiye’yi kastederek “Şimdi, bu Neo-Osmanlılar o zamanki ihtişamı İslam ulusuna geri getireceklerini söylüyorlar. Bizler de bunun için bir cevap vermek zorundaydık’’ ifadesini kullanıyor.

Yavuz Sultan Selim’e karşı Tomanbay

Ateşi Krallıkları dizisi, Memluk Sultanı Tomanbay’ın Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim’e karşı mücadelesini odaklanıyor.

Dizinin tanıtımında bahsi geçen dönemin ‘görkemli bir İslam Birliği’ olarak lanse edildiği ancak ‘Ateş Krallıkları’nda da anlatıldığı gibi bu dönemin aslında ‘kanlı ve lanetli bir yönetime’ sahne olduğu anlatılıyor.

Yayınlanan ilk bölümde Tomanbay’ın askerlerine ‘”Her Arap şunu bilsin ki adaletsiz Osmanlı, topraklarımızı istila etmek istiyor. Osmanlı kasapları topraklarımızı istila ediyor, bilginlerimizi, gençlerimizi, çocuklarımızı, halkımızı köleleştiriyorlar. Allah’a ant olsun ki Osmanlı cesedimi çiğnemeden buraya gelemeyecek ve burayı yönetemeyecek’’ dediği görülüyor.

Gazetedeki habere göre dizinin yapımında hiç bir masraftan kaçınılmadı.

Bir buçuk yıldan fazla süren ve yaklaşık 40 Milyon dolara mal olan prodüksiyon, diğer birçok Arap TV dizisine harcanan bütçeyi geride bırakırken, epik savaş sahneleriyle ‘Arap Game of Thrones’ olarak nitelendirilmeye başladı.

Ateş Krallıkları’nın yönetmen koltuğunda  “İnci Küpeli Kız” ve “Hannibal Rising” gibi filmlerle tanınan İngiliz yönetmen Peter Webber oturuyor ve oyuncu kadrosu tanınmış Mısırlı ve Suriyeli oyunculardan oluşuyor.

"Diziler Erdoğan için yumuşak bir güç"

Türk dizilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “yumuşak bir güç haline geldiği” savunulan haberde, “Bu konuda özellikle iki dizi göze çarpıyor: İlki; Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusunun babası Ertuğrul Gazi’nin hayatını anlatan ‘Diriliş: Ertuğrul’ ve ikinci olarak; Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in hayatını anlatan, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun hem Araplar hem de Türkler için bir nimet olduğunu, imparatorluğun dağılmasının bölgedeki kargaşanın nedeni olduğunu anlatan ‘Payitaht: Abdülhamid” ifadesi yer alıyor.


 ‘Ateş Krallıkları’ senaryo yazarı Mohammad Abdul Malek, prodüksiyonun titizlikle araştırıldığını iddia etti.

Abdul Malek; ‘’Senaryoyu yazmak altı ayımı aldı” dedi.

Haberde ‘Ateş Krallıkları’ dizisinin gösterilmeye başlamasıyla birlikte sosyal platformlarda dizinin Müslümanlar arasında bölünmeyi hedeflediğine yönelik yorumların göze çarptığı belirtildi.

Yasin Aktay'dan tepki

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Ateş Krallıkları hakkında “Amaç Osmanlı devletine saldırmaktır. Eğer Türkiye dizisiyle karşılaştıracak olursak, şu ana kadar Arap ülkelerini hedef alan bir dizimiz olmadı. Bu dizi ideolojik ya da politik bir nedenden dolayı tarihsel verileri kasıtlı olarak kötü göstermektedir. Dizi gerçeği değil sadece bazı kesimlerin belli bir görüşünü yansıtıyor’’ tepkisini gösterdi.

images (5).jpg
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay​​​​​​​


Aktay’ın tepkisine yapımcı Hareb yanıt vermedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU