Libya’da Tobruk Meclisi’nden Erdoğan’a kınama: Osmanlı planlarına giriş kapısı olmayacağız

Tobruk’ta bulunan Temsilciler Meclisi tarafından yayınlanan bildiride, talep edilmesi durumunda Libya’ya asker gönderilebileceğini söyleyen Erdoğan’ın açıklamalarını kınadı

Tobruk Temsilciler Meclisi / Fotoğraf: parliament.ly

Hafter güçlerinin merkezi olan Libya’nın Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın Libya’ya asker gönderme konusunda yaptığı açıklamalardan sonra bildiri yayınladı.

Erdoğan’ın uyarıldığı bildiride, “Libya’nın Osmanlı devletinin Arap dünyasına dönüşü için bir kapı olmayacağı” belirtildi.

Temsilciler Meclisi Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi, Arap Birliği’ne çağrıda bulunarak, “Türkiye’nin Libya’yı işgal girişimine” karşı koymak için acil toplantı talebinde bulundu.

Komite, Hafter güçlerine bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu ise, Türkiye güçlerinin ülkedeki herhangi faaliyetlerine havadan, denizden ve karadan karşılık vermesi çağrısında bulundu. 

LİBYA PARLAMENTO.JPEG
Fotoğraf: parliament.ly

 

Bildiride Türkiye’nin, herhangi bir hamle durumunda meşru hedef haline geleceği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen Dünya İnsan Hakları Günü programında yaptığı açıklamada, Libya’dan talep gelmesi durumunda buraya asker gönderilebileceğini söyledi.

Erdoğan, “Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa biz Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz. Bunlar bizimle mutabakat metnini imzaladıktan sonra önümüzde engel söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Libya'da iki hükümet bulunuyor

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Hafter güçlerine bağlı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU