BirGün'ün resmi ilan akışı durduruldu: Gazetemizi hizaya sokmak istiyorlar

Gazete, toplam 49 günlük cezaya muhatap olduklarını açıkladı

Fotoğraf: BirGün

BirGün gazetesi, “Okurlarımızın bilgisine” başlığıyla yayımlanan editoryal yazıda, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) üç ayı aşkın bir süredir ilan ve reklam akışını durdurduğunu bildirdi.

Gazeteden yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en yaygın üç haber ve bir fotoğraf ajansına abone olmakla birlikte, ajanslardan birebir aldığı tüm haberlerle ilgili kaynak belirtmektedir. Ancak BİK, yönetmeliği zorlayarak-bizden başka hiçbir gazeteden bu yorumun gereklerini talep etmeden-tüm haber ve fotoğraflara imza ve kaynak istiyor. Bunu gerekçe göstererek de ilan ambargosunu sürdürüyor” denildi.

“BirGün gazetesi olarak sadece hakkımız olanı istiyoruz” denilen açıklamada, “BİK yönetiminin gazetemize yönelik tutunduğu tavra karşı tüm yasal yolları kullanacağımızı da kamuoyuna bildiririz” ifadesi kullanıldı.

Basın İlan Kurumu’nun BirGün'ün resmi ilanlarını durdurmasını değerlendiren BirGün Yayın Kurulu Üyesi İbrahim Varlı Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'a şu değerlendirmeyi yaptı:

Onların uymamızı istediği şeye uysak da ilan alamayacağız. Bunun farkındayız. Gazetemizi hizaya sokmak istiyorlar. Bilinçli bir ilan ambargosu altındayız. Ambargo daha önce de yapılmak istendi. Fakat şu anda daha katı.  Tepeden bir baskı söz konusu.

Varlı, toplam 49 gün cezaya neden olduğunu belirttiği haberleri şu şekilde sıraladı:

Cumartesi Aneleri’ne saldırı - 15 gün

Ekmek eylemine saldırı - 15 gün

JES’e karşı direnen yurttaşa saldırı - 10

Muhalif basına borç kıskacı - 7 gün

Kan tekeli sancak - 2 gün

Basın İlan Kurumu’nun BirGün gazetesinin ilanlarını durdurmasının ilk gerekçesi, elektronik ortamda tutulması zorunlu olan “Baskı ve Bayi-İade Defterleri”nin gecikmeli olarak tutulduğu iddiasıydı. İkinci gerekçe ise ‘Bazı haberlerde yayın kaynağının kullanılmaması’ oldu.
 

1.jpg

Aralık 2019'da resmi ilan ve reklam verilebilecek İstanbul Gazeteleri arasında bulunmayan gazeteler arasında BirGün de yer alıyor / Kaynak: BİK


DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ‘BİK iktidar tekelinden kurtulmalı’ diyerek özerk bir kurum olması gerektiğini söyledi. 

DİSK Basın İş'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Basın İlan Kurumu devletin ekonomik denetim aracıdır. Bu silah bir süre önce basını fişleyen ve ardından Basın İlan Kurumu yönetimine getirilen SETA'cıların elindedir. BirGün gazetesine yönelik uygulamayı kınıyoruz” denildi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise Basın İlan Kurumu’na yanıt vermesi için üç soru yönelterek, AKP iktidarının muhalif gazetelere yönelik yaptırımları devam ediyor’ diye konuştu. 

‘AKP iktidarının muhalif gazetelere yönelik yaptırımları devam ediyor’ tespiti yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Açılan davalar, verilen para cezaları ile muhalif medya kuruluşlarını susturamayan iktidar şimdi de ekonomik yönden kıskaca almaya çalışıyor. BirGün gazetesi için elektronik ortamda ‘Baskı ve bayi iade defteri’ tutulmaması, Evrensel gazetesi için ise ‘Gazetelerin tek tek satılmadığı, bir kısım toplu satıldığı’ gerekçe gösterilerek ilan hakları gasp ediliyor” dedi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise son dönemde ilan kesme cezalarının arttığının altını çizerek “Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet'in aldıkları ilanları toplasanız iktidarı destekleyen medyanın KDV'si etmez" yorumu yaptı.

BirGün gazetesinden yapılan açıklamada “Gazetemiz, Türkiye’nin en yaygın üç haber ve bir fotoğraf ajansına abone olmakla birlikte, ajanslardan birebir aldığı tüm haberlerle ilgili kaynak belirtmektedir. Ancak BİK, yönetmeliği zorlayarak-bizden başka hiçbir gazeteden bu yorumun gereklerini talep etmeden-tüm haber ve fotoğraflara imza ve kaynak istiyor. Bunu gerekçe göstererek de ilan ambargosunu sürdürüyor” denildi.

 

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU